Top-modelul Naomi Campbell, starleta Kim Kardashian West şi actorul Mark Ruffalo se numără între vedetele care au anunţat că îşi „îngheaţă” conturile de Facebook şi Instagram pentru o zi, miercuri, în semn de protest faţă de răspândirea discursului instigator la ură pe aceste platforme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestul este parte din campania „Stop Hate for Profit”, coaliţie de grupuri care luptă pentru drepturile civile, între care NAACP, Color of Change şi Anti-Defamation League, care, în iulie, a condus boicotarea Facebook după moartea lui George Floyd în custodia poliţiei din Minneapolis. Peste 1.200 de companii s-au alăturat acelei acţiuni, inclusiv branduri ca Unilever, Verizon, Adidas şi Ford.

Luni, coaliţia a anunţat că lansează o acţiune coordonată, de o săptămână, pe Instagram, trăgând la răspundere Facebook pentru rolul în incitarea la violenţă, răspândirea rasismului şi urii şi pentru contribuţia la dezinformarea electorală.

Kardashian West, al cărei cont de Instagram este urmărit de 188 de milioane de utilizatori şi care este deseori plătită pentru a promova produse, a publicat pe 15 septembrie un mesaj pe Twitter în care anunţa participarea la protest. În trecut, ea a declarat că i-au fost oferiţi până la 1 milion de dolari pentru o singură postare.

„Îmi place că mă pot conecta direct cu voi prin Instagram şi Facebook, dar nu pot sta deoparte tăcută în timp ce aceste platforme continuă să permită răspândirea de ură, propagandă şi dezinformare - create de grupuri care seamănă diviziune şi împart America - ca să ia măsuri doar după ce oamenii sunt ucişi”, a scris ea.

Luni, actorul Mark Ruffalo a anunţat: „Cei de la Facebook susţin că încearcă să combată ură, dar continuă să privească în altă parte când grupuri rasiste, violente şi postări seamănă diviziune şi despart America, ca să ia măsuri doar după ce oamenii sunt ucişi. Miercuri, îmi «îngheţ» contul de Instagram pentru a-i spune Facebok #StopHateForProfit. Alăturaţi-vă mie”.

Naomi Campbell a scris pe Instagram: „Sunt de acord să îmi îngheţ contul mâine (miercuri, n.r.), în semn de protest faţă de faptul că Zuckerberg permite incitarea la violenţă rasială, răspândirea de teorii letale ale conspiraţiei şi subminarea democraţiei noastre”.

Facebook nu a comentat acţiunea.

Actorul Sacha Baron Cohen, critic al companiilor social media, şi-a arătat sprijinul pentru acest protest. „Facebook, încetează să răspândeşti ură, minciuni şi conspiraţii care inflamează societăţile noastre!”, a scris el pe Twitter.

Facebook a fost subiectul mai multor acţiuni de boicot de-a lungul anilor, însă puţine au avut vreun efect asupra companiei.

Campania Stop Hate for Profit, lansată în prima parte a acestui an, a convins multe nume mari să nu mai cheltuiască bani pe platforme, dar chiar şi asta a afectat în mică măsură afacerea companiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.