„Parfumul unui tablou. O expoziţie olfactivă” va putea fi vizitată la Muzeul Prado din Madrid până la 3 iulie, în clădirea Villanueva. „El Olfato/ The Sense of Smell”, opera lui Jan Brueghel cel Bătrân şi Rubens, face parte din expoziţia curatoriată de Alejandro Vergara, şeful secţiei de conservare a picturii flamande şi a şcolilor nordice la Muzeul Naţional Prado, şi Gregorio Sola, parfumier senior la Casa Puig şi academician la Academia de parfumuri, care a creat 10 parfumuri legate de elementele prezente în pictura.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această lucrare, este înfăţişată grădina de copaci şi plante unice pe care Isabel Clara Eugenia a Spaniei şi soţul ei o deţineau la Bruxelles la începutul secolului al XVII-lea. Sunt reprezentate peste 80 de specii de plante şi flori, unele animale, precum câinele sau zibeta. 

Pentru cea mai recentă expoziţie, muzeul spaniol a angajat serviciile curatorilor, cercetătorilor - şi casei de parfumuri Puig - pentru a recrea aromele a 10 dintre elementele care apar în tabloul lui Brueghel, scrie The Guardian. 

Lucrarea, care face parte dintr-un set de cinci destimate simţurilor, arată o grădină frumoasă în care abundă plante şi flori, păuni ce se plimbă şi porcuşori de Guineea. Brueghel a oferit flora şi fauna, în timp ce Peter Paul Rubens a contribuit cu figurile alegorice.

Odată ce cercetătorii au identificat cele 80 de specii diferite de plante şi flori văzute în imagine, Gregorio Sola, parfumierul senior de la Casa Puig, a început să creeze unele dintre parfumurile lor.

Ceea ce a obţinut poate fi testat prin cele patru difuzoare care se află în camera 83 de la Prado, care emană miresmele atent calibrate la atingerea unui ecran. Pe lângă iasomie, trandafir, nard, smochin, floare de portocal, narcise, un buchet de trandafir şi garoafa, există iris şi mănuşi pentru copii parfumate cu ambră. 

Potrivit lui Alejandro Vergara, directorul secţiunii de pictură flamandă al muzeului, „expoziţia bizară, inovatoare” are scopul de a introduce vizitatorii în lumea miniaturală a lui Brueghel şi a parfumurilor secolelor trecute.

„Brueghel este fenomenal, dar mulţi oameni nu se concentrează asupra lui şi motivul  este acela că el pictează la scară foarte mică, ceea ce îngreunează foarte mult să-i admiri opera când mergi printr-un muzeu”, a spus curatorul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.