Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschis pentru public în data de 24 ianuarie, pentru a marca împlinirea a 165 de ani de la Unirea Principatelor Române, înfăptuită de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Totodată, cu această ocazie, Muzeul Naţional Cotroceni, în parteneriat cu Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” şi beneficiind de sprijinul Colecţiei Daniel Obreja, va veni în întâmpinarea vizitatorilor cu expoziţia „165 de ani de la Unirea Principatelor Române”, care va fi vernisată marţi, 23 ianuarie, ora 14.00, în Salonul Cerchez.

Desfăşurată atât în Apartamentul Cuza cât şi în Salonul Cerchez, microexpoziţia aniversară rememorează epoca lui Alexandru Ioan Cuza şi evenimentele care au marcat anii de domnie ai acestuia. În decurs de numai şapte ani, politica sa reformatoare a dus la unificarea legislativă şi administrativă a Principatelor, la modernizarea societăţii româneşti şi a deschis calea realizării dezideratelor naţionale majore: independenţa şi unitatea deplină a românilor.

Vizitatorii vor putea admira obiecte valoroase din patrimoniul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, precum uniforme militare româneşti (uniformă de căpitan de infanterie de linie; uniformă de vivandieră de infanterie; uniformă de sergent major), armament (sabie română pentru ofiţer de cavalerie cu teacă; puşcă cu capsă; baionetă-spadă) şi documente (permis de liberă trecere pârcălab de Galaţi, semnat de Alexandru Ioan Cuza).

Vor fi expuse medalii emise în perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza pentru a ilustra reformele adoptate şi a marca înfiinţarea unor instituţii: Azilul Elena Doamna (colecţia Daniel Obreja), regulament privind ceremonialul şi eticheta la Curtea domnească (colecţia Daniel Obreja), paşapoarte emise în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza (colecţia Daniel Obreja), fotografii tip carte de vizită reprezentând marile personalităţii ale epocii: Alexandru Ioan Cuza, doamna Elena Cuza, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, generalul Ioan Emanoil Florescu (colecţia Daniel Obreja).

Pe lângă acestea, publicul va avea ocazia să vadă sau să revadă şi obiectele de patrimoniu ce fac parte din expoziţia permanentă a Muzeului Naţional Cotroceni, cum ar fi copia firmanului de recunoaştere din partea sultanului Abdul Aziz a dublei alegeri a lui Alexandru Ioan Cuza, fotografii de epocă, sabia de paradă - primită în dar de la principele sârb Mihail Obrenovici, obiecte de epocă din perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza.

Vizitarea Muzeului Naţional Cotroceni în data de 24 ianuarie 2024 se face doar în baza unei programări prealabile pe email la adresa vizitare@muzeulcotroceni.ro, sau la numerele de telefon 021-317.31.07 sau 0725.518.38, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00-16.30.

Copiii cu vârsta sub 14 ani vor beneficia de intrare gratuită.

Microexpoziţia „165 de ani de la Unirea Principatelor Române” va putea fi vizitată în perioada 24 ianuarie - 3 martie 2024, în cadrul turului muzeului sau în cadrul turului expoziţional, de marţi până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00, doar în baza unei programări prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07 / 0725.518.381.

La intrarea în muzeu se va prezenta un act de identitate în original (C.I. sau paşaport).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.