Muzeul Naţional Bran va rămâne deschis până la sfârşitul anului, au decis reprezentanţii Ministerului Culturii, în urma unor discuţii cu autorităţile locale, după ce iniţial se intenţionase ca muzeul să fie închis în luna august, în condiţiile în care Vama Medievală va intra în posesia familiei de Habsburg, care a preluat deja castelul, iar terenul pe care se află Secţia Etnografică este retrocedat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţi ai Ministerului Culturii s-au întâlnit, miercuri, cu autorităţile locale din Braşov şi cu directorul Muzeului de Istorie Braşov, pentru a discuta despre situaţia Muzeului Naţional Bran.

La întâlnire, care a avut loc la Bran, au participat Mihai Ghyka, secretar de stat la Ministerul Culturii, Dragoş Neamu, consilierul ministrului Culturii, Adrian Gabor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, şi Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie Braşov.

Ei au decis, în urma discuţiilor, ca Muzeul Naţional Bran să rămână deschis până la sfârşitul anului, urmând să se găsească soluţii pentru salvarea patrimoniului instituţiei.

”Decizia de prelungire a termenului din august până la sfârşitul anului este una înţeleaptă deoarece nu exista timp pentru a inventaria patrimoniul şi pentru a muta toate piesele. Sunt mai multe propuneri pentru salvarea acestui muzeu. Ideal ar fi, cel puţin în opinia mea, construirea unei clădiri noi la Bran care să aibă toate dotările necesare unui muzeu de la săli de expoziţii până la spaţii pentru restaurare. Există posibilitatea accesării de fonduri europene în acest sens. O altă propunere ar fi mutatea muzeului în clădirea fostului spital, dar nu mi se pare o soluţie bună. O propunere viabilă ar fi amenajarea muzeului în clădirea actuală a primăriei. Branul are două tezaure, cel medieval şi cel al Reginei Maria şi am putea aduce acolo şi expoziţii din afară”, a declarat, joi, pentru News.ro, Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie Braşov.

El a mai spus că în curând se va întruni şi Comisia Naţionnală a Muzeelor, ”care aduce cei mai buni specialişti şi probabil vor veni şi de acolo propuneri bune”.

”O certitudine este însă preluarea Secţiei Etnografice de către Consiliul Judeţean. Cu aceasta propunere toate părţile au fost de acord şi nu văd de ce Ministerul Culturii nu ar aproba. Pentru restul ideilor nu s-a semnat niciun protocol, rămâne de văzut ce decizii se vor lua“, a precizat Nicolae Pepene.

Ministerul Culturii anunţa că intenţionează ca, din luna august, Muzeul Naţional Bran să fie închis, având în vedere că Vama Medievală va intra în posesia familiei de Habsburg, care a preluat deja Castelul, iar terenul pe care se află Secţia Etnografică este retrocedat.

Ulterior, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că decizia Ministerului Culturii de a reorganiza Muzeul Naţional Bran este un demers prin care se urmăreşte asigurarea condiţiilor de prezervare şi de valorificare a patrimoniului muzeal şi nu reprezintă o desfiinţare a acestuia.

Ministrul preciza că instituţia pe care o conduce a propus proprietarilor Castelului Bran preluarea în regim de comodat a pieselor de patrimoniu din Fondul Reşedinţei regale de la Bran, cu respectarea strictă a condiţiilor de conservare, restaurare, administrare, întreţinere şi punere în valoare, ceea ce implică angajarea unui personal de specialitate (conservatori, muzeografi).

Astfel, patrimoniul secţiei Vama Medievală Bran din cadrul Muzeului Naţional Bran va trece în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, prin Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.

Muzeul Naţional din Bran a fost înfiinţat în 1957 şi până în 1991 a fost adminstrat de autorităţile locale judeţene din Braşov, după care a fost preluat de Ministerul Culturii.

Muzeul Naţional din Bran are trei secţii: Secţia Castel, care funcţionează în Castelul Bran, Secţia Etnografică, un muzeu al satului brănean, şi Vama Medievală.

Secţia Castel a fost închisă în 2009, când Castelul Bran a fost preluat de Dominic de Habsburg, toate piesele din castel deţinute de statul român fiind mutate în Vama Medievală. 

Din luna august 2016, clădirea Vămii Medievale intră în posesia familiei de Habsburg care are şi castelul. În plus, terenul pe care se află acum Secţia Etnografică a muzeului este retrocedat. Muzeul Naţional Bran are 10.000 de obiecte de patrimoniu. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.