Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) din Bucureşti marchează împlinirea a 28 de ani de la înfiinţare, luni, 5 februarie, prin evenimente cu intrare liberă, între care se numără un concert al trupei Trei parale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 5 februarie 1990 se „refonda” Muzeul de la Şosea având o nouă titulatură – Muzeul Ţăranului Român. Recunoaşterea pe care a câştigat-o se datorează viziunii fondatorului său, Horia Bernea, fiind singurul muzeu de autor din România şi un loc favorabil individualităţilor, informează MNŢR.

De la ora 17.00, marcarea evenimentului începe prin a le descoperi celor mici lumea expoziţiei „Cu Tenda”. Apoi, papu Yioryi/ bunicul Gheorghe le va spune poveşti copiilor aromâni, în cortul din această expoziţie din Sala Foaier care se va umple cu „lamni, buşurăţ miri, arapi, furi, dafni, amirăruşi” – personaje înfricoşătoare, dar şi încântătoare, care ar fi populat pe vremuri munţii în care se aflau aromânii.

„Cu Tenda” este un proiect european care explorează culturile din sud-estul european, cu un accent pe cultura comunităţilor aromâne, continuând demersurile iniţiate de Irina Nicolau la începutul anilor 2000.

De la ora 19.00, la Clubul Ţăranului, Călin Torsan, de la Secţia Educaţie muzeală, va lansa cartea „Omul cu fluier”.

Apoi, de la ora 20.00, la Clubul Ţăranului va avea loc un concert al trupei Trei parale. Concertul va dezvălui publicului legătura dintre experienţa în munca de cercetare etnologică şi activitatea concertistică.

Formaţia lucrează în paralel la câteva proiecte diferite de reconstituiri muzicale, în parte publicate pe compact-discuri: „Bazar” (muzici urbane de secol XIX din Moldova şi Valahia), „Ciobanul care şi-a pierdut oile” (cântări de origine pastorală), „Balade vitejeşti”. Coordonator este Florin Iordan, etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român şi instrumentist în cadrul formaţiei.

Tot pe 5 februarie va fi lansat „Muzeul [in]vizibil. Şantier de explorări #3 [video]”, ce prezintă scurte exerciţii de memorie, imaginaţie şi creativitate, materiale video dedicate vizitatorilor virtuali. În fiecare zi de 5 a fiecărei luni, MNŢR va lansa un nou episod din seria „Muzeul [in]vizibil #3 [video]”.

„Muzeul [in]vizibil #3” continuă seria explorărilor muzeale iniţiate cu ocazia celebrării întemeierii MNŢR prin seria de evenimente „Muzeul [in]vizibil”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.