Muzeul Luvru lansează, marţi, a 13-a campanie anuală de donaţii din cadrul iniţiativei "Tous mécènes!" pentru achiziţia unei preţioase tabachere care a aparţinut ducelui de Choiseul, unul dintre cei mai cunoscuţi miniştri ai regelui Ludovic al XV-lea, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzeul francez speră să adune cel puţin 1,2 milioane de euro pentru achiziţia acestei tabachere din aur colorat, căptuşită de plăci de cristal din secolul al XVIII-lea.                

Mai întâi ambasador al Franţei pe lângă Sfântul Scaun, apoi la Viena, ducele de Choiseul (1719-1785) a fost unul dintre cei mai importanţi miniştri ai regelui Ludovic al XV-lea începând din 1758 până la brutala cădere în dizgraţie din decembrie 1770, data la care a fost realizată tabachera. 

Muzeul beneficiază deja de susţinerea Societăţii Prietenilor Luvrului care a oferit 500.000 de euro şi continuă în paralel să caute fonduri de la companii şi mari donatori francezi şi străini pentru a strânge 3,9 milioane de euro necesari în total. 

În 2021, datorită mobilizării a peste 5.600 de donatori care au permis strângerea a un milion de euro, "Le Camée de Vénus et l'Amour", atribuită lui Giovanni Ambrogio Miseroni (1551-1616), a intrat în colecţiile naţionale şi a completat o cupă care i-a aparţinut cardinalului Mazarin, apoi lui Ludovic al XIV-lea. 

Campaniile "Tous mécènes!" totalizează aproape 30.000 de donatori din 2010, data lansării lor, dintre care 12.000 au participat la cea mai mult de o campanie iar 150 de donatori la toate, potrivit muzeului. 

Campania din 2017 a avut cel mai mare succes odată cu achiziţia cărţii "Livre d'Heures de François I", datorită dontaţiilor a 8.500 de persoane şi a celor 1,5 milioane de euro care s-au strâns.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.