Muzeul Luvru a lansat marţi, în cadrul campaniei sale anuale de mecenat, un apel pentru donaţii private care să fie folosite la restaurarea Arc du Carrousel, monumentul din epoca napoleoniană emblematic pentru Grădinile Tuileries, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest Arc, în cel mai pur stil al Romei antice, a fost construit de Napoleon la întoarcerea sa de la Austerlitz, în onoarea Marii Armate. El a supravieţuit tuturor schimbărilor de regim şi revoluţiilor din secolul al XIX-lea. 

Această campanie adresată persoanelor fizice şi companiilor vizează strângerea unei sume de un milion de euro până la 31 ianuarie 2019, a anunţat cel mai mare muzeu parizian. 

În paralel, instituţia continuă să caute fonduri de la companii şi mari donatori francezi şi străini pentru a strânge alte 4 milioane de euro. Dacă va fi colectată suma totală de 5 milioane de euro, proiectul ar putea fi lansat în toamna lui 2019 şi încheiat în primăvara lui 2022. 

Un studiu a dezvăluit necesitatea consolidării structurii. Restaurarea va permite curăţarea ornamentelor, consolidarea feroneriei, restaurarea sculpturilor. 

"Starea Arc du Carrousel este astăzi îngrijorătoare. Trebuie să ne mobilizăm toate energiile pentru a conserva acest monument emblematic pentru istoria Franţei", a subliniat pentru AFP Jean-Luc Martinez, preşedinte-director al muzeului. 

El a amintit că "de nouă ani, aproape 25.000 de persoane au dorit să îşi aducă contribuţia la restaurare sau la achiziţii pentur Luvru, donând sume uneori foarte modeste". 

Precedentele campanii "Tous Mécènes!" au permis restaurarea în fiecare an a unei opere sau îmbogăţirea colecţiilor de la Luvru cu o achiziţie.  

În 2017, donaţii au fost strânse pentru achiziţia Livre d'Heures a lui François I. În 2010, acestea au permis cumpărarea picturii "Trois Grâces" a lui Lucas Cranach. În 2013, Luvru a putut restaura unul dintre simbolurile muzeului, "Victoire de Samothrace" şi renovarea scării monumentale care îi serveşte drept cadru. În 2016, Muzeul Luvru a putut reconstitui capodopera artei egiptene, capela mastaba din Akhethétep. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.