Un atelier de scriere creativă, propus de Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer, compus din 12 şedinţe săptămânale sub îndrumarea scriitorului Adrian Schiop, autor al romanelor de succes „Soldaţii. Poveste din Ferentari” şi recent lansatul „Să ne fie la toţi la fel de rău”, este primul pas pentru a recupera cultura queer produsă în România, în ultimii 20 de ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atelierul reprezintă o parte a rezidenţei lui Adrian Schiop la Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR). În cea de-a doua parte, Schiop va lucra direct în arhiva MNLR pentru a identifica elemente queer în istoria literaturii române care nu au fost examinate cu atenţie sau poate au fost uitate, până acum.

Atelierele se adresează atât autorilor şi autoarelor publicaţi/te deja în volum, dar şi tinerilor/relor scriitori şi scriitoare care se află la început.

Persoanele interesate să participe sunt rugate să ne trimită un text literar cu tematică queer (proză, poezie, eseistică, memorialistică, text jurnalistic), având între 600 şi 4000 de cuvinte, pe adresa literatura@triumfamiria.ro. Termenul limită pentru înscrieri este 30 aprilie.

Sesiunile vor avea loc în perioada mai-iulie 2021, vor dura trei ore fiecare şi vor explora texte literare din sfera queer.

Cursurile vor fi organizate pe trei direcţii, cu accent pe texte queer: (1) discutarea unor fragmente literare de referinţă, (2) analiza unor texte stângace şi naive şi (3) lucrul direct pe textele cursanţilor.

În program se vor analiza texte de Thomas Mann („Tonio Kröger”), Carson McCullers („Balada tristei cafenele”) sau John Cheever („Falconer”). Pe lângă proză, cursanţii vor avea şi sesiuni de analiză şi lectură de poezie (Konstantinos Kavafis, Ruxandra Novac), dar şi texte jurnalistice. Ultima sesiune va fi dedicată discuţiilor pe textele finale ale persoanelor participante la atelier şi justificarea selecţiei spre publicare a celor mai bune dintre acestea.

Ca urmare a evoluţiei pandemiei de Covid-19 şi restricţiile oficiale în vigoare, cursurile vor avea loc pe platforma Zoom şi sunt deschise persoanelor de pe întreg teritoriul României.

Selecţia va fi făcută de scriitorul Adrian Schiop şi de Vlad Viski, curatorul secţiunii de literatură a Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer. O parte din textele finale rezultate în urma atelierului vor apărea într-o publicaţie a proiectului.

Adrian Schiop a debutat în revista „Fracturi” în 2002 şi a publicat patru romane: „pe bune/pe invers” (Polirom, 2004), „Zero grade Kelvin” (Polirom, 2009), „Soldaţii. Poveste din Ferentari” (Polirom, 2013) şi „Să ne fie la toţi la fel de rău” (Polirom, 2021). „Soldaţii. Poveste din Ferentari” a fost adaptat pentru marele ecran în regia Ivanei Mladenović, cu Adrian Schiop şi Vasile Pavel-Digudai în rolurile principale, iar scenariul a fost semnat de Adrian Schiop şi Ivana Mladenović. Romanul a primit Premiul revistei Observator cultural şi Premiul „Cea mai bună carte a anului” acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediţia 2014.

„Literatura pe care o scriu e inspirată din viaţa mea; şi, pentru că s-a nimerit să fiu gay, vorbesc mult şi despre ce înseamnă asta. Ca artist queer mă interesează să fac politică şi sociologie prin intermediul literaturii, vorbind pe şleau despre relaţii gay, alienarea şi singurătatea care le precede şi succede, insistând cu cruzime asupra zonelor problematice şi dureroase din relaţie, analizând obsesiv diferenţele de putere şi statut social dintre protagonişti, alegând personaje din zone de marginalitate, excluziune sau măcar marcate de cea mai densă homofobie, exterioară sau internalizată. Consider că arta queer e politică sau nu e deloc”, explică Adrian Schiop.

La ateliere vor fi 20 de cursanţi/te, iar persoanele înscrise sunt rugate să îşi asume participarea la toate cele 12 sesiuni, în limita circumstanţelor şi evenimentelor neprevăzute. În acelaşi timp, fiecare sesiune a atelierului prezintă un modul complet, care face parte dintr-un plan, dar are coerenţă în mod invididual.

Persoanele înscrise la curs îşi dau consimţământul pentru ca sesiunile să fie înregistrate, în scopuri de arhivare ale acestora. De asemenea, la cursuri ar putea asista membri ai presei.

Secţiunea de literatură a proiectului Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer a continua în vară cu ateliere de traduceri queer coordonate de traducătoarea Laura Sandu şi profesoara Ruxandra Vişan, precum şi dezbateri, o seară de open mic în aer liber, evenimente de networking între autori şi editori, toate cu tematică queer.

Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer este un proiect realizat de Asociaţia MozaiQ în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Centrul de Teatru Educaţional Replika şi artista Kjertsi Vetterstad (Norvegia).

Proiectul se desfăşoară în perioada martie 2020 - martie 2022. Bugetul total al proiectului este 1.057.556 lei, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 951.800 lei. Proiectul este finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului Ro-Cultura.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.