Muzeul Naţional Brukenthal pregăteşte un plan cultural aniversar la 300 de ani de la naşterea Baronului Samuel von Brukenthal - Guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei (1777 - 1787).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Anul 2021 are o importanţă deosebită pentru Muzeul Naţional Brukenthal în special, dar şi pentru oraşul Sibiu, pentru România şi pentru instituţiile muzeale în general. Sărbătorirea celor 300 de ani de la naşterea întemeietorului muzeului ce îi poartă numele ne obligă la realizarea unei agende culturale deosebite. Deja am început anunţarea acestui an prin bannerele de pe drumurile publice şi europene, în planul media, la sediile muzeului, vom începe şi în câteva zone din Sibiu şi apoi vom organiza expoziţiile şi celelate evenimente pe care le vom realiza cu partenerii noştri. Şi în acest an, se va continua Staţiunea Muzicală Brukenthal pe care o va derula Filarmonica de Stat Sibiu, căreia îi mulţumim pentru implicare. Suntem în discuţii cu Rotary Club Sibiu pentru ridicarea unei statui Brukenthal şi amplasarea acesteia în Piaţa Mare din Sibiu”, a declarat dr. Alexandru Chituţă, şef secţie Marketing.

Datorită lui Samuel von Brukenthal, pot fi admirate în România lucrări de Tiţian, Veronese, Cranach, Van Eyck, Brueghel, Memling.

"Născut în 1721, Baronul Samuel von Brukenthal - Guvernatorul Marelui Principat al Transilvaniei (1777 - 1787) - a rămas în memoria colectivă nu atât prin rolul politic şi administrativ pe care istoria i l-a conferit, ci prin realizările culturale pe care şi le-a asumat. Înainte de toate, von Brukenthal este întemeietorul primului muzeu public deschis pe teritoriul de astăzi al României - Muzeul Brukenthal, o instituţie a cărei activitate bicentenară am sărbătorit-o în anul 2017. Rodul activităţii sale de colecţionar reuneşte peste 1.000 lucrări de pictură (sec. XV - XVIII), aproximativ 1.000 stampe (gravură europeană sec. XVI - XVIII) şi 2.000 planşe incluse în albume, un fond de carte de aproximativ 16.000 volume, impresionante colecţii de numismatică, minerale şi antichităţi dăruite publicului, pe care l-a considerat moştenitorul său spiritual", a spus prof.univ.dr. Sabin Adrian Luca, directorul general al Muzeului Naţional Brukenthal. 

"Vasta moştenire lăsată de Baronul Samuel von Brukenthal ne îndeamnă să omagiem, în anul 2021, importanţa activităţii sale de colecţionar şi întemeietor de instituţii de cultură, cu prilejul împlinirii a trei secole de la naşterea sa", a afirmat Sabin Adrian Luca.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.