Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a fost vizitat în 2021 de 249.637 de persoane şi a avut venituri totale de 12,6 milioane de lei. Numărul vizitatorilor a fost mai mic faţă de cel de dinainte de pandemie, 314.286, potrivit datelor transmise de instituţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Anul trecut, au fost 18.115 participanţi la 25 de proiecte educaţionale, cu un total de 262 de activităţi, 78.183 de vizitatori la trei expoziţii temporare majore şi 2.085 de vizitatori cu nevoi speciale. 

„Veniturile proprii curente realizate (4.215.000 lei) au depăşit cu 117% pe cele prevăzute la începutul anului. Veniturile proprii sunt extrem de importante pentru noi, deoarece subvenţia nu asigură decât 2 luni de funcţionare a muzeului”, a transmis instituţia.

Veniturile proprii (7,1 milioane de lei) au provenit din: bilete pentru vizitarea muzeului sau/şi participarea la activităţile organizate de noi, vânzările din magazinul de suveniruri al muzeului, prestări de servicii de cercetare (analize de laborator, studii de impact asupra mediului etc.), sponsorizări primite, accesarea de fonduri europene. 

A fost inaugurată pagina web accesibilizată „Muzeul Incluziv”. 

„Muzeul incluziv” răspunde nevoilor de informare a publicului cu dizabilităţi şi completează eforturile de accesibilizare a muzeului. Pagina cuprinde informaţii despre facilităţile de acces sau de asistenţă legate de accesibilitate pe categorii de dizabilităţi. Vezi mai multe detalii AICI.

De asemenea, „Orele liniştite la Antipa” reprezintă un program special de vizitare a Muzeului, în zile de luni (când muzeul este în mod normal închis pentru publicul general), pentru vizitatorii cu deficienţe senzoriale asociate diferitelor tipuri de diagnostic.

A fost construit un spaţiu incluziv - Sera de Fluturi şi implementate două programe educaţionale incluzive: „Ora liniştită în Sera de Fluturi” a fost derulat ca program special de vizitare a expoziţiei de fluturi tropicali vii la care au participat 82 de persoane cu dizabilităţi şi însoţitorii lor iar atelierele educaţionale incluzive „Descoperă fluturii exotici” au avut în total un număr de 64 de participanţi. 

Cei 21 de cercetători ai muzeului formează cel mai important colectiv de studiu în domeniul zoologiei din România, care au grijă de o colecţie de aproape 2 milioane de obiecte.

Cele mai importante două proiecte în care am fost implicaţi: completarea nivelului de cunoaştere a biodiversităţii prin monitorizarea stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes comunitar din România (Studiem speciile (dar şi habitatele lor) protejate la nivelul întregii Uniuni Europene), şi managementul adecvat al speciilor invazive din România, în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014.

Muzeul este partener în primul proiect naţional care studiază speciile invazive în România. Această temă este una dintre cele mai "fierbinţi" în lumea ştiinţifică: răspândirea necontrolată a unor specii (în majoritatea cazurilor cu "ajutorul" oamenilor) şi efectele devastatoare asupra ecosistemelor locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.