Muzeul Abandonului a inaugurat joi o expoziţie ce va fi disponibilă, cu acces gratuit, în spaţiul Cartierului Creativ din Amzei 13. Proiectul se intitulează Unboxing Muzeul Abandonului - Live Museum şi se desfăşoară între 10 august şi 7 septembrie, de miercuri până duminică, între orele 12.00 - 20.00, cu acces gratuit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o perioadă în care lista evenimentelor culturale bucureştene este foarte scurtă, Muzeul Abandonului, primul muzeu exclusiv digital din România, inaugurează în spaţiul expoziţional al Cartierului Creativ din Str. Amzei nr. 13 un proiect multi-dimensional despre fenomenul abandonului copiilor în România: de la expuneri muzeale fizice la cele virtuale şi de la activităţi muzeale live, la un spaţiu video dedicat mărturiilor de la Căminul Spital Sighet.

„Muzeul Abandonului este vocea copiilor care au tăcut timp de decenii în spatele zidurilor instituţiilor de protecţie a copiilor. Pentru ca această voce să fie auzită, cineva trebuie să o asculte.  Am reuşit să aducem în centrul Bucureştiului, la Piaţa Amzei, un subiect care a fost ascuns timp de decenii la periferia conştiinţei noastre colective”, a spus Simina Bădică, istoric, co-fondator Muzeul Abandonului. 

Lansarea a avut un public numeros, care a lăsat mesaje emoţionante pentru Muzeu, dar şi pentru cei ce îl vor vizita: „Văzând mărturiile video zguduitoare ale supravieţuitorilor de la Sighet şi ale celor care au documentat acest capitol atroce. Accesând VR-ul şi păşind “la propriu” într-un muzeu cu exponate sau chiar pe podelele cu leşuri de jucării şi moloz de la căminul-spital. Şi, în final, citind cu mişcări mute de buze numele câtorva copii cusute pe nişte petice de pânză albă. Ioana, Costea, Radu, Mihai, Ovidiu, Nelu, Andrei, Zerian, Margareta, Brighi sau Raimon. Fiecare rostire sau parcurgere a acestor nume e ca o lumânare aprinsă pentru ei şi pentru celelalte zeci care au murit odată cu numele lor neştiute”, a spus Marius Constantinescu, jurnalist cultural.

„Unboxing Muzeul Abandonului - live museum” este numele unei expoziţii-laborator, care aduce în faţa publicului parte din activităţile de cercetare ale muzeului digital, dar şi o translare parţială în plan fizic a expoziţiei Sighet – Cămin Spital.

Muzeul Abandonului va prezenta în spaţiu din Amzei 13: laboratorul de arhivare, proiectul de realitate virtuală Sighet Cămin Spital, expoziţia fizică cu aceeaşi temă, dar şi patru conferinţe marca MA, ce se vor dezvolta în jurul mai multor paliere de lucru: particularităţi ale unui muzeul digital cu temă socială, arhiva abandonului, direcţiile de cercetare ale muzeului pentru 2023 şi 2024 şi conexiunile cu comunitatea MA.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.