Partenerii firmei offshore Mossack Fonseca ale cărei documente confidenţiale au fost expuse în scandalul Panama Papers au dat în judecată Netflix pentru defăimare şi cer ca filmul „The Laundromat”, cu Meryl Streep, Gary Oldman şi Antonio Banderas în distribuţie, să nu fie lansat vineri, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În documentele depuse marţi la o curte de justiţie din Connecticut, Jurgen Mossack şi Ramon Fonseca spun că „The Laundromat”, în care ei sunt interpretaţi de Oldman şi Banderas, îi portretizează ca „avocaţi nemiloşi şi nepăsători, implicaţi în spălare de bani, evaziune, mită şi/ sau comportament infracţional” şi cer blocarea distribuţiei filmului.

Ei susţin că cele arătate în film interferează cu dreptul lor la un proces corect în SUA, unde sunt anchetaţi de FBI.

„Odată ce porumbelul a scăpat, este imposibil să îl aduci înapoi fără întinarea verdictului”, au spus ei. 

Mossack şi Fonseca se plâng că trailerul filmului îi face să pară „răufăcători ce profită de moartea a 20 de oameni ucişi într-un tur cu vaporul”. Ei se plâng şi de felul în care apar cele două personaje ficţionalizate, de modul în care se exprimă, şi susţin că producătorii nu au avut permisiunea de a folosi logo-ul firmei lor.

Cei doi l-au atacat şi pe regizor, Steven Soderbergh, pentru că s-a folosit de mijloace de finanţare offshore şi pentru cele declarate în presă - că filmul nu îi portretizează ca răufăcători.

Netflix nu a comentat, momentan, iar o dată pentru audiere urmează să fie stabilită.

„The Laundromat” a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de Film de la Veneţia de anul acesta.

Mossack Fonseca a fost închisă în martie 2018, după doi ani de la izbucnirea scandalului Panama Papers. Pe lângă cei doi, au fost puşi sub acuzare alţi patru bărbaţi asociaţi firmei.

Mai multe instituţii media au folosit documentele Mossack Fonseca pentru a expune afacerile şi conturile offshore ale elitelor politice din Franţa, Pakistan şi Arabia Saudită, precum şi ale unor staruri de film şi din sport.

Baza de date Panama Papers conţine informaţii despre mai mult de 200.000 de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile reprezintă un amalgam de e-mailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

În scandalul Panama Papers - izbucnit în 2016 - sunt implicate personalităţi precum regizorul de film Pedro Almodóvar şi fratele său, scenaristul şi producătorul de film Agustin Almodóvar, actorul Jackie Chan şi regizorul de teatru Franco Dragone. Ei sunt acuzaţi că deţin averi considerabile în paradisurile fiscale.

Alte nume care apar în scandal sunt David Cameron, preşedintele rus Vladimir Putin, ducesa de York, producătorul de televiziune Simon Cowell, fotbalistul Lionel Messi, dar şi fostul majordomom al prinţesei Diana, Paul Burrell.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.