„Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unuia dintre cei mai importanţi regizori din istoria cinematografiei româneşti: Stere Gulea. TVR Cultural, TVR Internaţional şi TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă spre duminică, la un maraton cinematografic alături câteva dintre cele mai reprezentative creaţii semnate de respectatul cineast. „Noaptea Albă” va debuta, de la ora 21.30, cu un interviu-portret realizat de producătoarea Claudia Nedelcu Duca, urmat de „Moromeţii (1988)” (ora 22.00), „Moromeţii 2 (2018)” (ora 0.25), „Stare de fapt (1996)” (ora 2.15), „Sunt o babă comunistă (2013)” (ora 3.40), „Iarba verde de acasă (1978)” (ora 5.15).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Absolvent al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică în anul 1970, cu formare în filmologie, regizorul Stere Gulea s-a născut la 2 august 1943, în comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa. Cineastul provine dintr-o ramură a aromânilor care vine din Grecia, bunicul său, fruntaş al românismului, fiind omorât de naţionaliştii greci, în 1904. După absolvire, a lucrat ca redactor la Studioul Cinematografic Bucureşti. Între anii 1990-1996, regizorul Stere Gulea a fost decan al Facultăţii de Cinema din cadrul ATF, iar din poziţia de director general interimar a condus Televiziunea Română în perioada 1996-1998. „Nu m-am considerat niciodată profesor, realmente, m-am considerat un coleg care are puţină experienţă şi stă de vorbă cu nişte tineri care au alte repere, alte paradigme. De multe ori nu te intersectezi, dar te poţi şi intersecta”, spunea cineastul despre misiunea sa de profesor la UNATC, unde a activat între anii 1990-2015.

Debutul său regizoral a avut loc cu filmul „Sub pecetea tainei”, o evocare a scriitorului Mateiu Caragiale sub forma unui eseu cinematografic, alcătuit din povestiri, nuvele şi biografia autorului. Creaţia cinematografică a atras atenţia marelui actor Toma Caragiu, care a vorbit cu admiraţie despre tânărul regizor şi l-a invitat pe bunul său prieten, scriitorul Marin Preda, să vizioneze filmul la un eveniment organizat de TVR.

A urmat o perioadă prolifică pentru regizorul Stere Gulea: „Iarba verde de acasă” (1977), „Castelul din Carpaţi” (1981) şi „Ochi de Urs” (1983). În 1987, cineastul avea să ecranizeaze filmul cu acelaşi nume după romanul lui Marin Preda, „Moromeţii”, o producţie care a întregit şi a amplificat ecourile unuia dintre cele mai apreciate romane.

Portofoliul cineastului se va îmbogăţi şi după 1990, cu filme de succes precum: „Vulpe vânător” (1993), „Stare de fapt” (1995), „Weekend cu mama” (2009) sau „Sunt o babă comunistă” (2013).
„Lucram la Weekend cu mama şi mi-a căzut sub ochi titlul. E un titlu bun şi azi! Am pus mâna pe telefon, am vorbit cu cineva de la Editura Polirom, m-am prezentat. Le-am zis că mă interesează. “Vă dăm numărul de telefon al lui Dan Lungu”. L-am sunat pe Dan Lungu, un băiat foarte deştept şi foarte deschis. A fost foarte încântat, dar mi-a spus: “Domnul Gulea, eu nu mă pricep la scenarii. Am un prieten care se pricepe.”  Lucian Dan Teodorovici a scris scenariul. Nu ne plăcea nici mie şi nici lui Andrei Boncea care era producător. Ne-am chinuit ani de zile cu scenariul ăla. S-a asociat şi Vera Ion, o fată foarte talentată şi cu care am lucrat cu mare plăcere. În fine, am ajuns la formula asta. Aici s-a întâmplat un lucru bun, spre deosebire de alte dăţi, actorii mi-au făcut filmul. Chimia dintre Luminiţa Gheorghiu şi Marian Râlea era suficientă, nu îţi mai trebuia nimic altceva. Atunci mi-am dat seama ce înseamnă chimia între doi actori, chimia adevărată şi cât poate ea să dea viaţă şi sensibilitate unui film. După vreo zi, două de filmare, am zis - scenariul duce în direcţia asta, filmarea şi cuplul ăsta duc în altă direcţie, aproape în altă direcţie. Ce fac? E o prostie să îi duc spre ceea ce mi-am imaginat eu. Îi las pe ei, merg pe ei şi am mers cu ei. Nu ştiu dacă e un film bun, dar să ştiţi că nu e un film prost.”, a spus regizorul Stere Gulea în interviul acordat producătoarei Claudia Nedelcu Duca.

Regizorul Stere Gulea lucrează în prezent la filmul „Moromeţii 3”, care continuă povestea lui Niculae, filul cel mai mic al lui Ilie Moromete. Regizorul semnează şi scenariul original, iar producţia va încheia saga începută în urmă cu aproape 40 de ani.

„Claudia Nedelcu Duca: Moromeţii 1 rămâne aşadar şi filmul dumneavoastră preferat...
Stere Gulea: Este, l-aş nedreptăţi dacă nu i-aş oferi această poziţie.
Claudia Nedelcu Duca: Această trilogie dedicată Moromeţilor o priviţi ca un pachet diferit de restul portofoliului de filme?
Stere Gulea: Celelalte nu se ridică la nivelul ăsta, dar v-am spus, „Baba comunistă” nu e un film de care să îmi fie ruşine. Pe locul 2 însă o să fie „Moromeţii 3””.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.