Un monument dedicat scriitoarei Virginia Woolf, plănuit să fie montat pe malul Tamisei, este criticat drept insensibil din cauza amplasării, având în vedere că autoarea engleză s-a sinucis în râul Ouse în 1941.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O sculptură în mărime naturală concepută de Laury Dizengremel urmează să fie amplasată pe o bancă în sud-vestul Londrei, unde ea a trăit alături de soţul său, scriitorul Leonard Woold, timp de un deceniu, începând din 1914.

Comitetul pentru mediu, sustenabilitate şi cultură din Richmond a aprobat propunerea joia trecută, însă un grup local de reabilitare a spus că locul amplasării este problematic, având în vedere istoria scriitoarei.

Virginia Woolf s-a luptat mulţi ani cu depresia şi, după mai multe tentative de suicid, în 1941, la vârsta de 59 de ani, s-a înecat în râul Ouse din apropiere de Lewes (East Sussex).

În prezent, există un singur simbol care aminteşte de ea în Richmond, o placă albastră a English Heritage pe Hogarth House, unde autoarea şi Leonard Woolf şi-au înfiinţat editura, Hogarth Press.

În cazul noului proiect, o statuie din bronz care o prezintă stând pe o bancă, cu un braţ întins şi o carte închisă în poală, au fost formulate mai multe variante de amplasare din partea activiştilor, scrie The Guardian.

Barry May, preşedinte al Richmond Society, a declarat: „Având în vedere boala sa şi felul în care a murit, ni s-a părut puţin insensibil să avem această statuie a Virginiei Woolf aşezată pe o bancă, privind spre apă”.

Charlotte Banks, de la editura Aurora Metro, a condus campania de strângere de fonduri pentru realizarea monumentului. La o întâlnire a Consiliului local din Richmond, ea a spus că „scopul statuii este de a celebra vieţile diverse şi de a încuraja conversaţia despre sănătatea mintală, feminism, sexualitate şi gen”.

„Asta nu poate fi făcut dacă statuia este ascunsă pe o stradă într-o zonă rezidenţială”, a adăugat ea.

În luna noiembrie a anului trecut, campania a strâns zeci de mii de lire sterline din donaţii, după dezvelirea unui monument dedicat scriitoarei Mary Wollstonecraft.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.