Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) aniversează 50 de ani de activitate (1972 -2022) printr-o serie de evenimente culturale ce vor avea loc în luna mai, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu această ocazie, vor avea locꓽ lansarea paginii web „MNIR 50”, deschiderea expoziţiei „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute”, redeschiderea expoziţiei „Muzeul Jucăriilor” după reorganizare, precum şi lansarea unui nou album „O clădire-simbol a Capitalei: Palatul Poştelor - Muzeul Naţional de Istorie a României”.

Reprezentanţii muzeului invită publicul să descopere - prin intermediul proiectului virtual „MNIR 50”, disponibil începând cu data de 6 mai, pe site-ul muzeului https://www.mnir.ro/, - o serie de informaţii privind istoria muzeului, dar şi a clădirii care îl adăpoşteşte, documente referitoare la înfiinţarea instituţiei, fotografii de arhivă şi afişe ale evenimentelor pe care muzeul le-a organizat sau la care a participat în cei 50 de ani de existenţă.

Propun, de asemenea, o incursiune virtuală în colecţiile muzeului, pentru a (re)descoperi proiectele online, precum şi o călătorie inedită prin 50 de castre identificate pe frontierele romane din România.

În perioada 4 -7 mai, îi aşteptăm cu drag la muzeu pe cei mai mici dintre vizitatorii noştri pentru a sărbători împreună 50 de ani de la deschiderea oficială a MNIR prin intermediul discuţiilor, jocurilor şi activităţilor practice. Aceştia vor putea să descopere povestea „Gânditorului” de la Cernavodă, renumita statuetă preistorică, simbol al MNIR, în cadrul a două tipuri de ateliere educative şi de creaţie - „Descoperă povestea Gânditorului!” şi „Povestea Gânditorului, în benzi desenate”.

Joi, 12 mai, va avea loc vernisajul expoziţiei „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute” în cadrul proiectului european „e-Peisajele Arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale din regiunea Dunării” („Danube’s Archaeological e-Landscapes. Virtual archaeological landscapes of the Danube region”). Această expoziţie reprezintă o premieră pentru Muzeul Naţional de Istorie a României, fiind pentru prima dată când sunt utilizate noi tehnici de tip VR - realitate virtuală şi AR - realitate augmentată într-un asemenea demers muzeografic. Au fost alese două situri reprezentative (deopotrivă prin semnificaţia descoperirilor efectuate în cadrul lor, dar şi prinprezenţa unor artefacte de excepţie provenite de aici în colecţiile muzeului nostru şi al altor instituţii de profil din România): necropola de incineraţie din epoca bronzului de la Cîrna (jud, Dolj, în sud-vestul României) şi cetatea romano-bizantină de la Nufăru (jud. Tulcea, în sud-estul României), ambele situate în arealul Dunării de Jos, zonă geografică unde se păstrează (încă) peisaje arheologice cu totul deosebite.

Sâmbătă, 14 mai, celebrăm „Noaptea Muzeelor” cu reconstituiri istorico-militare, ateliere educative şi momente artistice.
În această lună aniversară continuăm seria de activităţi dedicate împlinirii a 50 de ani de la deschiderea oficială a Muzeului Naţional de Istorie a României, astfel: deschiderea micro-expoziţiei care-l omagiază pe Ion Heliade Rădulescu, cu ocazia împlinirii a 220 de ani de la naştere şi 150 de ani de la moartea acestuia, inaugurarea expoziţiei „De la diligenţă la clasor” care prezintă lumea fascinantă a timbrelor, de la povestea primelor mărci poştale, până la pasiunea unor întregi generaţii, lansarea în parteneriat cu editura Corint, a cărţii „Prin cafenelele din Micul Paris”, a cărei autor este istoricul Maria Magdalena Ioniţă, reputat cercetător, care şi-a desfăşurat activitatea profesională în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.