Mişcările civice Geeks for Democracy, #Rezistenţa, Declic, Corupţia Ucide, şi Funky Citizens reclamă tergiversarea nefondată de către Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizării sesizărilor referitoare la emisiunile România TV din data de 12 mai şi solicită în mod public discutarea acestora în şedinţa consiliului de joi a forului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui comunicat comun transmis de aceste organizaţii, "a trecut o lună de când CNA a înregistrat 25 de sesizări împotriva modului deformat (difuzarea, pe tot parcursul zilei, a textului ”protest cu furci şi topoare”) prin care postul de televiziune RomaniaTV a prezentat mitingul paşnic Vrem Europa, nu Dictatură, din 12 mai, în Piaţa Victoriei".

În tot acest timp Grupul de lucru Combatere Fake News Televiziuni a întreprins demersuri de sensibilizare a membrilor CNA în sensul analizării cu celeritate a dezinformărilor şi denigrării participanţilor la protest, difuzate de RomaniaTV.

Conform art 13 din OUG 2/2001 sesizările adresate CNA sunt asimilate contravenţiilor şi, dacă nu au fost analizate timp de şase luni, se prescriu de către instanţe.

Grupurile civice spun că "pentru a preîntâmpina o astfel de practică" au întreprins mai multe acţiuni.

Pe 15 mai, ei au organizat un "protest pamflet, cu jucării şi pancarte reprezentând furci şi topoare organizat în faţa sediului CNA. Preşedinta CNA, Laura Georgescu, a acceptat dialogul cu o delegaţie a protestatarilor, promiţând că ştirile Romania TV despre protest vor fi monitorizate şi analizate cu celeritate, iar în 22 mai au participat la şedinţa publică a CNA unde au subliniat importanţa faptului că "sesizările referitoare la dezinformările şi denigrările RomaniaTV din 12 mai să nu intre sub incidenţa prescrierilor şi ni s-a promis posibilitatea susţinerea punctului de vedere la o şedinţă viitoare deodată cu reprezentantul RomâniaTV". 

În data de 7 iunie, "CNA a introdus pe ordinea de zi punctul referitor la RomaniaTV, ”Emisiuni difuzate pe data de 12.05.2018 - 25 de reclamaţii”. Am participat din nou la şedinţă, reprezentantul RomaniaTV a fost prezent în sală, dar dezbaterea şi analiza sesizărilor a fost din nou amânată", se arată în comunicatul organizaţiilor civice, care precizează că reprezentanţi ai loc au fost prezenţi la şedinţa CNA şi din data de 12 iunie, unde "aproape de sfârşitul zilei, unul dintre membrii consiliului a părăsit sala, şedinţa rămânând fără cvorum pentru punctele neacoperite din ordinea de zi. În consecinţă, discutarea sesizărilor noastre a fost din nou amânată pentru 14 iunie".

Cele cinci ONG-uri atrag atenţia că "munca membrilor titulari ai CNA este ineficientă. Instituţia are la dispoziţie tehnicieni pe monitorizare, jurişti şi alţi specialişti care îşi fac treaba bine, însă efectul muncii lor este anulat de atitudinea celor care votează în consiliu. Solicităm public soluţionarea  în şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului de mâine, 14 iunie, a reclamaţiilor la adresa emisiei România TV din 12 mai. Considerăm necesar ca această soluţionare să ia în calcul că amenzile anterioare aplicate nu au dus la o ameliorare a conduitei acestui post de televiziune".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.