Scriitorul Mircea Cărtărescu va primi sâmbătă Premiul „Thomas Mann” în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Teatrul Lübeck, potrivit unui anunţ făcut de Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiul în valoare de 25.000 de euro este acordat anual, începând din 2010, de Academia de Arte Frumoase din Bavaria şi de oraşul hanseatic Lübeck.

Laudatio va fi rostită de cunoscutul romancier german Uwe Tellkamp, iar premiul va fi înmânat de Michael Krüger, preşedintele Academiei de Arte frumoase din Bavaria, împreună cu primarul oraşului Lübeck, Jan Lindenau.

Cărtărescu a devenit în ultimele decenii, potrivit motivaţiei juriului din acest an, „cea mai importantă voce a literaturii române, prin volumele sale de poezie, dar mai ales prin romanele, povestirile şi eseurile sale”.

Christa Wolf, Peter Handke, Daniel Kehlmann, Günter Grass şi Siegfried Lenz se numără printre laureaţii prestigiosului premiu „Thomas Mann”. „Îi dorim lui Mircea Cărtărescu o sărbătoare plină de strălucire şi succes!”, a transmis Ambasada de la Bucureşti.

Mircea Cărtărescu, născut pe 1 iunie 1956, la Bucureşti, a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. Este profesor doctor la catedra de Istoria literaturii române a Facultăţii de Litere, Universitatea din Bucureşti, poet, prozator, critic literar şi publicist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al PEN România şi al Parlamentului Cultural European. A semnat peste 25 de volume personale şi este prezent în numeroase volume colective şi antologii. Între scrierile lui mai importante se numără „Nostalgia”, „Levantul”, trilogia „Orbitor” şi romanul „Solenoid”.

Cărţile sale au fost traduse, până în prezent, în 24 de limbi. A primit numeroase premii literare româneşti şi zece importante premii internaţionale, între ele: premiul internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), premiul internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“ (2012), Premiul internaţional pentru Literatură Berlin (2012), premiul Spycher - Literaturpreis Leuk, în Elveţia (2013), marele premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), premiul „Tormenta en un vaso”, Spania (2014), premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig, în 2015, şi premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, în 2015.

După 1989, este activ în publicistică pe diferite teme de actualitate culturală şi politică. I-au fost decernate, între altele, Ordinul naţional „Serviciul credincios” în gradul de Comandor (2000),  Ordinul „Meritul cultural” în gradul de Mare ofiţer categoria A (2006), Medalia Chevalier de l’ordre des arts et des lettres (2008) şi Medalia „Nihil Sine Deo” a Casei Regale române (2016).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.