Scriitori, jurişti, profesori, sociologi, activişti civici, între care Mircea Cărtărescu, Dan Lungu, Radu Vancu, Valeriu Nicolae, au semnat o petiţie prin care îi cer preşedintelui Klaus Iohannis şi prim-ministrului Nicolae Ciucă sancţionarea agresiunii ruse în Ucraina.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Petiţia, iniţiată de avocatul Dumitru Dobrev, are deja peste 1.900 de semnături. 

"În faţa războiului de ocupaţie dus în prezent de Federaţia Rusă în Ucraina, noi, subsemnaţii, vă solicităm o poziţie fermă a României de susţinere a poporului ucrainean în lupta sa pentru apărarea teritoriului său, atât prin măsuri luate de autorităţile române, cât şi prin poziţii în cadrul instituţiilor europene şi internaţionale", potrivit textului petiţiei.

Semnatarii solicită adoptarea de măsuri, precum: "închiderea spaţiului aerian al României pentru toate aeronavele civile ale Federaţiei Ruse; oferirea de sprijin concret armatei ucrainene în armament defensiv; sprijin urgent, consistent pentru refugiaţi, constând în cazare temporară în clădiri, nu în corturi, hrană, produse de igienă, transport către aeroporturile mari pentru cei care doar tranzitează România; ajutor sanitar şi umanitar pentru organizaţiile ucrainene şi internaţionale care se ocupă de refugiaţi, inclusiv de cei dislocaţi intern; eliminarea condiţiei de a prezenta o procură semnată de taţi pentru mamele care ajung la graniţă pentru copii. Nimeni nu merge la notar în timpul unui război în care se trage cu rachete". 

De asemenea, cei care semnează acest apel vor "suspendarea acordării de vize pentru toţi cetăţenii Federaţiei Ruse pe perioada războiului; eliminarea de urgenţă a Rusiei din sistemul internaţional SWIFT; expulzarea Ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, care răspândeşte fake news şi dezinformare într-un stat al Uniunii Europene; modificarea de urgenţă a O.G. 42/1997 privind trasportul maritim şi căile navigabile interioare, art 17, astfel încât să nu se mai permită navelor sub pavilion al Federaţiei Ruse să acosteze în porturile maritime şi fluviale româneşti, pe perioada războiului; sechestrarea tuturor bunurilor mobile şi imobile care nu au statut diplomatic de pe teritoriul României, aparţinând Federaţiei Ruse, oligarhilor cunoscuţi şi marilor companii de stat ruse, pe perioada războiului". 

Între semnatari: Dumitru Dobrev, avocat, Luminiţa Corneanu, critic literar, Alin Orgoan, jurist, Ana Galbenu, Radu Vancu, scriitor, profesor, presedinte PEN România, Dan Lungu, scriitor, Mircea Cărtărescu, scriitor, Dana Lungu, galerist de artă, Mădălina Popescu, farmacist, Diana Trenchea, sociolog, Cornel Carausu, psiholog clinician, David Sandu, designer bijuterie, Bogdan Creţu, profesor universitar, critic literar, Daniel Toth, asistent social principal, Valeriu Nicolae, activist civic, scriitor. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.