"Profesorul Eugen Simion a fost el însuşi o instituţie şi va rămâne pentru mult timp un reper", a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, la moartea academicianului, scriitorului şi criticului literar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"După o carieră strălucită şi o viaţă cu multe şi meritate împliniri, academicianul Eugen Simion, unul dintre modelele culturale ale societăţii româneşti, a încetat astăzi din viaţă. Personalitatea şi cariera i-au fost într-atât de vaste, complexe şi complete încât Profesorul Eugen Simion a fost el însuşi o instituţie şi va rămâne pentru mult timp un reper, o mândrie pentru noi toţi pentru dăruirea cu care a promovat şi apărat literatura, pe oamenii noştri de litere şi valorile acestei ţări. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a transmis Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

Critic şi istoric literar de primă linie, Eugen Simion ne lasă o moştenire impresionantă, scrierile sale stând sub semnul experienţelor şi al întâlnirilor cu oamenii pe care viaţa i-a scos în calea sa. Prietenia cu Nichita Stănescu sau absolvirea şcolii lui Eugen Lovinescu, marele său model, au influenţat, inevitabil, modul în care a interpretat literatura în cărţile şi lucrările sale, cu doze perfecte de limpezime şi echilibru. Mai mult, cu profesori precum Al. Rosetti, Iorgu Iordan sau Tudor Vianu, Eugen Simion a transmis, mai departe, generaţiilor în formare, dragostea pentru literatură şi spiritul său critic, dar mereu constructiv.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.