Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, că decizia Ministerului Culturii de a reorganiza Muzeul Naţional Bran este un demers prin care se urmăreşte asigurarea condiţiilor de prezervare şi de valorificare a patrimoniului muzeal şi nu reprezintă o desfiinţare a acestuia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu este vorba despre o desfiinţare a Muzeului Naţional Bran, ci despre reîntoarcerea acestuia în locul unde a funcţionat dintotdeauna”, a notat Vlad Alexandrescu.

MInistrul precizează că instituţia pe care o conduce a propus proprietarilor Castelului Bran preluarea în regim de comodat a pieselor de patrimoniu din Fondul Reşedinţei regale de la Bran, cu respectarea strictă a condiţiilor de conservare, restaurare, administrare, întreţinere şi punere în valoare, ceea ce implică angajarea unui personal de specialitate (conservatori, muzeografi).

”Totuşi, aceştia nu au acceptat oferta în condiţiile muzeale impuse de valoarea patrimonială a colecţiei regale”, a adăugat Alexandrescu.

Astfel, patrimoniul secţiei Vama Medievală Bran din cadrul Muzeului Naţional Bran va trece în administrarea Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, prin Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.

”Colecţia va fi valorificată în parteneriat cu Muzeul Ţării Făgăraşului «Valer Literat» şi cu Primăria Comunei Bran. Acest fond de patrimoniu va fi preluat la o dată ulterioară de Primăria Comunei Bran, dacă aceasta reuşeşte să achiziţioneze o clădire în care să înfiinţeze un nou muzeu”, potrivit ministrului Culturii.

Muzeul Judeţean de Istorie Braşov va preda această colecţie în administrarea viitorului Muzeu al Comunei Bran.

”Secţia etnografică în aer liber a Muzeului Naţional Bran va trece în administrarea CJ Braşov, ca secţie a Muzeului Etnografic Braşov, ce va rămâne in situ şi va fi regândită ca un eco-muzeu, în strânsă colaborare cu comunitatea locală reprezentată de Primăria Comunei Bran”, a mai spus acesta.

Graţie investiţiilor preconizate de Consiliul Judeţean Braşov, va creşte atractivitatea muzeului.

”Opinia publică trebuie să afle că anul trecut Castelul Bran a avut peste un milion de vizitatori, iar Muzeul Naţional Bran a avut 11.000”, a mai precizat Vlad Alexandrescu.

Ministerul Culturii priveşte această decizie ca un act normal de reînfiinţare a muzeului. Dublarea de identitate survenită retrocedării Castelului Bran nu a asigurat un circuit de vizitare corespunzător valorii colecţiilor, iar aceasta a fost principala motivaţie care a determinat luarea acestei hotărâri, a mai afirmat Alexandrescu.

Muzeul Naţional din Bran are trei secţii: Secţia Castel, care funcţionează în Castelul Bran, Secţia Etnografică, un muzeu al satului brănean, şi Vama Medievală.

Ministerul Culturii intenţionează ca, din luna august, muzeul să fie închis, având în vedere că Vama Medievală va intra în posesia familiei de Habsburg, care a preluat deja Castelul, iar terenul pe care se află Secţia Etnografică este retrocedat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.