Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturiii, a vizitat vineri cel mai mare muzeu de autor din ţară, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni, pentru a-i aduce un omagiu sculptorului şi pictorului sucevean, dar şi pentru a-i îndemna pe români să profite de faptul că muzeele sunt în continuare deschise, mai ales că sâmbătă va avea loc şi evenimentul Noaptea Muzeelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gheorghiu a vizitat alături de primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, şi de managerul muzeului, Teodor Brădăţanu, corpul B al instituţiei unde se află spaţiul memorial Ion Irimescu, locul în care sculptorul şi-a petrecut ultima perioadă din viaţă.

„Ion Irimescu este unul dintre marii artişti români ai secolului XX, mândria noastră locală suceveană, care a oferit atât de mult culturii naţionale. M-aş bucura să avem mai mulţi vizitatori ce trec pragul acestui muzeu şi să admire operele de nepreţuit adunate aici. Pentru a pune în valoare inclusiv spaţiul memorial aflat în corpul B, Ministerul Culturii va finanţa, în cadrul unui proiect ce urmează a fi înaintat de Muzeul de Artă «Ion Irimescu», lucrări de restaurare a mobilierului şi a obiectelor de artă colecţionate de marele sculptor. Trebuie să investim în conservarea patrimoniului lăsat de Ion Irimescu pentru ca generaţiile viitoare să conştientizeze la rândul lor contribuţia pe care el a avut-o la nivel naţional şi internaţional. Acest muzeu poate şi trebuie să fie un obiectiv central pentru atragerea turismului cultural către Fălticeni”, a transmis Bogdan Gheorghiu, potrivit unui comunicat.

Pentru geniul său creator, Ion Irimescu (1903 - 2005) a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Muzeul adăposteşte jumătate dintre operele sale, pe care sculptorul le-a donat oraşului (aproximativ 300 sculpturi şi 1.000 desene), realizând astfel cea mai mare colecţie permanentă de autor din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.