Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat, după o vizită în judeţul Alba, că intenţionează să refacă Biblioteca documentară Batthyaneum prin acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi a precizat că a început demersurile pentru programul E-patrimoniu, digitalizarea patrimoniului cultural imobil al României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Codex Aureus (Evangheliile lui Marcu şi Matei, secolul IX)", cel mai vechi manuscris al României, se află în colecţiile Bibliotecii Batthyaneum, acesta fiind înscris în patrimoniul UNESCO. 

„Ca ministru al Culturii, voi urmări îndeaproape obiectivele propuse spre finanţare în anul 2024 în judeţul Alba, cea mai importantă fiind Biblioteca documentară Batthyaneum, pe care intenţionăm să o refacem prin acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei”, a spus Raluca Turcan. 

De asemenea, ministrul a anunţat că a demarat proiectul de digitalizare a patrimoniului cultural imobil al României, program numit E-patrimoniu. „Vom accesa în acest scop finanţare europeana în valoare totală de 45 de milioane de euro, disponibile prin două noi proiecte europene aferente exerciţiului financiar 2021-2027. Prima veste bună e că zilele trecute, pe 31 ianuarie, am deschis deja apelul de finanţare pentru unul dintre cele două proiecte, iar a doua veste bună este că a fost semnat contractul pentru elaborarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic necesar. Ambele proiecte europene vor debuta efectiv în a doua jumătate a acestui an şi vor dura aproximativ doi ani de zile”, a spus Turcan. 

E-patrimoniu reprezintă o continuare la un alt nivel a proiectului de digitalizare E-cultura, demarat în 2018. „Reamintesc faptul că E-cultura a asigurat transpunerea în mediul online a peste 550.000 de resurse culturale mobile (cărţi şi cărţi vechi, documente istorice, tablouri, obiecte etnografice etc.) Ceea ce am făcut cu patrimoniul mobil continuăm acum cu imobilele monumente istorice”, a precizat ministrul Culturii. 

Prin E-patrimoniu se va crea o platformă naţională comună pentru servicii publice digitale în domeniul patrimoniului cultural. Practic, vom furniza şi vom stoca online toate serviciile de tipul eliberării avizelor de intervenţie, autorizaţiilor de cercetare arheologică, certificatelor de acreditare experţi etc, şi va fi inventariat şi documentat digital patrimoniul cultural imobil al României. „Asigurăm astfel creşterea vizibilităţii patrimoniului printr-o hartă turistică cu monumente şi etichete plasate pe monumente cu coduri QR, care vor direcţiona vizitatorul către platformă, dar şi alte tehnologii sau instrumente de realitate virtuală pentru patrimoniul mobil, inclusiv în sprijinul comunităţilor locale”, a subliniat Raluca Turcan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.