Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii, a transmis miercuri un mesaj în care îşi exprimă regretul pentru moartea actriţei Draga Olteanu Matei, pe care o consideră unul dintre oamenii care au scris istorie în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Draga Olteanu Matei, cu o carieră de aproximativ 50 de ani în teatru, film şi televiziune, a murit la vârsta de 87 de ani.

„Teatrul şi filmul românesc au pierdut un nume si un chip de referinţă, cel pe care generatii întregi de spectatori si telespectatori l-au asociat zeci de ani cu personajele marii noastre actrite”, a transmis miercuri Ministerul Culturii într-un comunicat.

Născută la Bucureşti, în 1933, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956 şi a făcut parte din generaţia de aur a teatrului românesc. „Chiriţa in Iaşi”, „Gaiţele”, „Hagi Tudose”, „Domnişoara Nastasia” sunt spectacole apreciate şi cunoscute. Cariera sa a însemnat 90 de filme, 50 de piese de teatru şi 100 de roluri de televiziune.

„Anunţul medicilor de la Spitalul Sfântul Spiridon ne afectează pe toţi. Anul acesta devine tot mai aspru cu noi şi ne răpeşte oameni dragi, oameni care au scris istorie în România. Draga Olteanu Matei este unul dintre ei şi e dureros că trebuie să ne luăm rămas bun. Am crescut urmărind rolurile sale, ne-am bucurat de interpretarea sa, am râs şi plâns împreună. Să nu uităm nicio clipă să ne cinstim valorile”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Pentru contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti, Draga Olteanu Matei a primit numeroase premii, titluri şi diplome. În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional „Steaua României” de către Preşedinţie, iar în 2014 i-a fost înmânat Ordinul „Coroana României” în grad de Ofiţer, de către principesa Margareta. Din anul 2011, are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti.

Ministerul Culturii a omagiat-o la Ateneul Român, în ianuarie 2018, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.