Ministrul Culturii, Corina Şuteu, vorbeşte într-un interviu acordat News.ro, despre situaţia de la Opera Naţională Bucureşti, unde sunt "probleme structurale reale şi grave”, despre clădirile de patrimoniu şi despre sălile de cinema din ţară şi despre campania ”Cuminţenia Pământului”, despre care spune că este ”un succes”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Despre Opera Naţională Bucureşti, Corina Şuteu spune că, având în vedere cariera sa în străinătate, ar fi absurd să spună că nu doreşte internaţionalizarea operei sau a oricărei instituţii de spectacole din România. Totuşi, spune ministrul, configuraţia în care s-a lucrat până acum la Operă este una imposibil de reprodus în perioada imediată.

Legat de misiunea directorului interimar Beatrice Rancea, ministrul Culturii a declarat: "Eu cred că trebuie lăsată să îşi clarifice situaţia.(...) Acolo se află un corp de control al prim-ministrului şi aşteptăm concluziile. Problemele de la ONB sunt complexe. Intenţia pe care o am este să nu reglăm ceva, din nou, prin cosmetizare".

Ministrul Culturii vorbeşte în interviu şi despre clădirile de patrimoniu din ţară, găsind drept explicaţie a numărului mic de astfel de monumente reconsolitate faptul că, timp de mulţi ani, a existat o "ezitare" în administraţia centrală şi cea locală, în chestiunile de proprietate şi responsabilitate asupra proprietăţii.

În plus, spune ministrul, şi inerţia mentalităţii este o cauză a acestui fapt. ”Societatea românească nu are acest nerv”, afirmă ea, legat de faptul că indivizii nu sunt conştienţi de responsabilitatea pe care o au ca membri ai comunităţii - caracteristică a unor societăţi care au trecut prin tranziţii multiple.

Dând exemplu instituţia pe care o conduce, spune: ”Volatilitatea miniştrilor a determinat ca administraţia de aici să fie catatonică”.

Corina Şuteu face şi un clasament al monumentelor istorice preferate din ţară - două gări şi un castel sunt alegerile sale. De asemenea, dacă ar fi să deschisă o campanie de subscripţie pentru un monument de patrimoniu, casa Nanu Muscel ar fi acela.

Starea în care se află lucrările construcţiei din Bucureşti nu este cunoscută de ministru. În căutarea unui nou secretar de stat pe probleme de patrimoniu, Corina Şuteu spune că va trebui să găsească soluţii. 

”Sunt în căutarea unei propuneri de secretar de stat. (...) Prim-ministrul chiar mi-a spus că ar fi gata să creeze încă un post de secretar de stat doar pentru «Cuminţenia Pământului». Realitatea este că această campanie este enormă”, a  mai afirmat Corina Şuteu, privind plecarea lui Mihai Ghyka din Ministerul Culturii.

Ministrul vorbeşte în interviul pentru News.ro şi despre avalanşa de scrisori deschise primite de Ministerul Culturii în ultimul an referitor la cinematografie.

Despre continuarea proiectelor care au fost şi vor fi începute în timpul mandatului său, Corina Şuteu mărturiseşte că, din tot ce a lansat, doar o parte va fi realizat. 

Campania de subscripţie publică pentru ”Cuminţenia Pământului” este, în viziunea sa, un succes, prin simplul fapt al subiectului pe care îl tratează. ”Cred că sunt necesare două luni, să vedem cum se aşează ea”, a mai declarat ministrul. 

”Mi se pare important felul în care cineva se interesează acum de opera lui Brâncuşi prin intermediul «Cuminţeniei Pământului» redeschide multe domenii de discuţie”.

Agenţia de presă News.ro va difuza interviul integral cu ministrul Culturii, Corina Şuteu, şi în format video, vineri, la ora 15.30.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.