Miniştrii Culturii din statele membre ale Uniunii Europene şi reprezentanţi ai lor vor avea o întâlnire informală pe 1 decembrie, iar principalul obiectiv al acesteia este identificarea unor noi acţiuni pentru redresarea sectorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene va organiza, pe 1 decembrie 2020, o reuniune informală a miniştrilor culturii, în regim de videoconferinţă, care va debuta la ora 11:00. 

Principalul obiectiv vizează identificarea unor noi iniţiative şi acţiuni coordonate la nivel european, care să faciliteze redresarea sectoarelor culturale şi media, sever afectate de pandemia Covid-19. Discuţiile vor aborda oportunităţile europene de finanţare a proiectelor din domeniu şi o posibilă ameliorare a cadrului juridic existent în materie de mobilitate, pentru a permite deplasările artiştilor şi ale profesioniştilor din domeniul culturii, în contextul restricţiilor impuse de criza sanitară.

Reuniunea informală a miniştrilor Culturii va continua dezbaterea iniţiată la reuniunile informale ministeriale online din timpul Preşedinţiei croate a Consiliului UE, din 8 aprilie şi 19 mai 2020, precum şi la reuniunea ministerială organizată de Preşedinţia germană în data de 14 septembrie 2020, la Berlin, ocazii cu care s-a convenit că de ajutorul planificat din fondurile şi programele UE trebuie să beneficieze şi sectorul cultural şi media. Declaraţia semnată de ministrul român al Culturii, Bogdan Gheorghiu, alături de alţi 25 de omologi din UE după videoconferinţa informală organizată la 8 aprilie a deschis calea pentru măsuri europene comune.

„Recuperarea Europei are nevoie de puterea culturii şi a media, Ministerul Culturii considerând vitală abordarea comparativă a implicaţiilor crizei actuale asupra sectoarelor culturale şi creative şi explorarea viitoarelor măsuri eficiente pentru atenuarea impactului pe care aceasta îl are asupra economiei. România, alături de celelalte state membre UE, îşi reafirmă angajamentul pentru măsuri politice suplimentare, menite să sprijine sectoarele culturale şi creative, în perioadele de criză şi nu numai”, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Agenda discuţiilor include, de asemenea: stadiul negocierilor aferente propunerii de decizie pentru modificarea calendarului viitoarelor Capitale Europene ale Culturii; adoptarea Concluziilor Preşedinţiei privind egalitatea de gen în domeniul culturii, care valorifică sinergiile cu Strategia Comisiei Europene privind egalitatea de gen 2020-2025; adoptarea Concluziilor Consiliului privind garantarea unui sistem media independent şi pluralist, indisolubil legate atât de respectarea statului de drept, cât şi de viitoarea publicare a Actului privind serviciile digitale, care va continua procesul de reglementare a platformelor online.

În discursul său introductiv, Preşedinţia va prezenta stadiul negocierilor programului Europa Creativă 2021- 2027.

Videoconferinţa se va încheia cu prezentarea priorităţilor de lucru ale viitoarei Preşedinţii portugheze a Consiliului UE, în domeniile cultură şi audiovizual.

Reuniunea va fi prezidată de prof.dr. Monika Grutters, ministrul german al Culturii.

România va fi reprezentată de Mihai Firică, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.