Ministrul Valer-Daniel Breaz a declarat marţi, după reuniunea informală de la Bucureşti a miniştrilor Culturii din Uniunea Europeană, că o acţiune exactă în vederea restaurării catedralei Notre-Dame nu a fost stabilită, însă UE va furniza idei şi va ajuta autorităţile franceze cu voluntari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cele două sesiuni de lucru ale reuniunii au fost dedicate: finanţării şi inovării pentru sectoarele culturale şi creative şi patrimoniul cultural european. 

„A fost o zi extrem de fructuoasă”, a spus Breaz, „umbrită de incidentul din Franţa, această - putem spune - tragedie culturală (...) Sperăm ca ea să poată fi refăcută în scurt timp, bineînţeles, cu acordul tuturor celor care sunt membrii Uniunii Europene”.

Despre catedrala Notre-Dame, Breaz a mai spus că, la întâlnirea de la Bucureşti, „ea nu a aparţinut doar Parisului, ci întregii Uniuni Europene, care şi-a exprimat solidaritatea cu poporul francez şi încrederea că această construcţie va fi refăcută în viitorul apropiat”.

„Toţi miniştrii Culturii au considerat că, dincolo de valoarea sa spirituală, patrimoniul cultural joacă un rol important în dezvoltarea durabilă şi inclusivă a Uniunii Europene”, a declarat Breaz.

Demnitarii, a spus el, au recunoscut şi importanţa Directivei servicii media şi audiovizuale, privind promovarea cinematografiei europene, şi a celei pentru dreptul de autor.

Evenimentul de la Bucureşti a reunit miniştri ai Culturii din statele membre ale Uniunii Europene şi a fost prezidat de ministrul român Valer Daniel Breaz.

La reuniune s-au aflat şi Comisarul european Tibor Navracsics, responsabil pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, reprezentanţi ai Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene, reprezentanţi ai Guvernului României.

Navracsics a spus că este foarte urgent „să vedem cum putem ajuta autorităţile franceze”. Pentru moment, a precizat el, sunt adunate idei.

Comisia Europeană nu are un buget pentru situaţii de urgenţă, a afirmat Comisarul, atfel că „ce putem face e să trimitem ajutor, prin voluntari sau serviciu ştiinţific, cartografiere şi altele”.

Între timp, francezii au primit peste 600 de milioane de euro ajutor din partea unor grupuri şi oameni de afaceri.

Catedrala Notre-Dame a ars, timp de peste 12 ore, în noaptea de luni spre marţi. Cele mai multe dintre obiectele de artă şi de importanţă religioasă au fost salvate, la fel şi structura ei, chiar dacă două treimi din acoperiş a fost carbonizat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.