Lucrările de restaurare la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” pot fi demarate, a anunţat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul, aflat joi în vizită de lucru în judeţul Suceava, a semnat contractul de proiectare şi execuţie pentru consolidarea şi reabilitarea ansamblului în cadrul căruia se află şi Biserica Sf. Gheorghe, obiectiv inclus în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Valoarea totală a contractului este de 65,93 milioane lei, iar durata de execuţie a lucrărilor este de 42 de luni, din care 6 luni dedicate activităţii de proiectare. Acest obiectiv este cel mai ambiţios proiect privind un moment UNESCO în judeţul Suceava din ultimii ani, a amintit ministrul.

„Anunţ cu bucurie această restaurare finanţată de Guvern, prin Ministerul Dezvoltării, a celui mai important monument istoric al Municipiului Suceava, vechi de 500 de ani. Biserica are o valoare culturală deosebită, şi se bucură de un interes semnificativ din partea credincioşilor şi al turiştilor. Scopul nostru este să sprijinim conservarea şi valorificarea acestei mănăstiri”, a anunţat Cseke Attila.

Astfel, ansamblul, care include Biserica „Sfântul Gheorghe” şi alte 4 monumente de categorie „A”, aflată în zona centrală a municipiului Suceava, va fi restaurat şi valorificat din punct de vedere cultural şi economic, pentru creşterea gradului de acces al publicului larg şi al persoanelor cu diferite dizabilităţi, pentru asigurarea unor condiţii optime pentru administrarea şi punerea în valoare a clădirilor de patrimoniu aflate în incinta mănăstirii, precum şi pentru reorganizarea şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai pentru obştea monahală.

Obiectivul de investiţii, amplasat pe o suprafaţă de 16.558 mp, va beneficia de o serie de intervenţii la elementele de arhitectură, bazate în special pe concluziile studiilor istorice şi pe studiile tehnice preliminare privind elementele de lemn şi de zidărie din piatră şi cărămidă.

Proiectul va fi finanţat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, prin Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Programului naţional de construcţii de interes public sau social (PNCIPS).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.