Ministerul Culturii a anunţat joi un nou parteneriat cu eMAG, de această dată pentru restituirea donaţiilor din cadrul subscripţiei publice pentru cumpărarea sculpturii „Cuminţenia Pământului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un comunicat remis News.ro se arată că persoanele care au donat prin intermediul platformei emag.ro vor transmite cererile tip către acest operator la adresa de e-mail restituiribrancusi@emag.ro sau folosind link-ul www.emag.ro/restituiribrancusi.

În ceea ce priveşte donatorii neidentificaţi, ei au posibilitatea de a depune o cerere de restituire a sumelor până pe 30 iunie 2020.

Toate informaţiile pe această temă au fost publicate pe site-ul ministerului de la începutul lunii aprilie.

În luna martie a acestui an, într-un interviu acordat News.ro, ministrul Bogdan Gheorghiu spunea: „Tentativa de a strânge donaţii s-a dovedit a fi un eşec. Munca de restituire a banilor colectaţi a fost plasată Ministerului Culturii, deşi nu ministerul a strâns banii la vremea respectivă. La finalul anului 2018, doar 6% din totalul donaţiilor fuseseră returnate. În toamna anului 2019, când am venit eu, era undeva aproape de 30%. Până la finalul anului am ajuns la 34% şi atunci s-a creat un blocaj: ne-am lovit de refuzul firmelor de telefonie mobilă de a ne pune la dispoziţie datele de care aveam nevoie pentru a continua restituirea donaţiilor. Am reuşit să depăşim blocajul în vreo trei săptămâni, apelând la alte ministere. Astăzi suntem aproape de 45% - procent de restituire”.

Proprietarii sculpturii „Cuminţenia Pământului”, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, au acceptat suma de 11 milioane de euro pentru lucrare şi termenul de 31 octombrie 2016, care a fost apoi prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul român a decis să îi plătească pentru lucrarea lui Constantin Brâncuşi.

Guvernul României a propus ca achiziţia operei lui Constantin Brâncuşi să se facă printr-un efort comun al statului român şi al cetăţenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocată de Guvern şi era nevoie ca 6 milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi juridice. Suma strânsă până pe 30 septembrie 2016, ziua în care conturile deschise la mai multe bănci pentru donaţii au fost închise, a fost de 1.163.032 de euro.

Miercuri, Ministerul Culturii a lansat campania „Citeşte româneşte” - cu scopul de a promova cărţile autorilor autohtoni - împreună cu eMAG, Uniunea Scriitorilor din România şi Asociaţia Editorilor din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.