Dumitru Radu Popescu a fost "un colos al literaturii române", "unul dintre cei care a contribuit la ţesătura fină ce conturează cultura română", este mesajul Ministerului Culturii după decesul scriitorului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Un alt colos al literaturii române a plecat dintre noi: Dumitru Radu Popescu a murit ieri, 2 ianuarie 2023. Prozator, poet, dramaturg, eseist, scenarist şi membru titular al Academiei Române, a fost unul dintre cei care prin munca sa de-o viaţă a contribuit la ţesătura fină ce conturează cultura română. În urma sa a rămas o operă monumentală, o cărămidă importantă pusă literaturii române şi universale. Ne revine datoria sfântă de a-i cinsti memoria şi de a ne asigura că generaţiile viitoare îi vor deschide cărţile pentru lectură şi învăţare", a transmis Ministerul Culturii.

"D.R. Popescu rămâne un exemplu de conduită, un scriitor la care, într-o perioadă pe care nu o putem ignora, esteticul a devenit posibil, prin izgonirea în formalitate a tiparului ideologic. Astfel, nuvelele sau romanele sale - acestea din urmă comparate cu cele ale scriitorilor latino-americani aparţinând realismului magic - nu rămân doar reflexii ale unei societăţi măcinate, ci sunt vii şi astăzi, când realitatea cărora se împotriveau e de mult suspendată. D.R. Popescu rămâne, dincolo de funcţiile sale administrative sau politice, unul dintre marii creatori ai perioadei actuale, dar şi de dinainte de `89, când libertatea era posibilă prin marea literatură ce s-a opus şi continuă să se opună gândirii tipizate, confiscării adevărului", este omagiul Ministerului Culturii.

Născut la 18 august 1935, în judeţul Bihor, Dumitru Radu Popescu a urmat cursurile liceului în Oradea, iar în 1953 a devenit student la Institutul de Medicină şi Farmacie din Cluj, pe care l-a abandonat în anul al III-lea de studiu. A devenit corector la revista „Steaua din Cluj” şi în paralel s-a înscris la Facultatea de Filologie a Universităţii din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în anul 1961.

Primul volum de nuvele şi schiţe „Fuga” i-a apărut în 1958, iar printre romanele sale care s-au bucurat de apreciere, majore pentru creaţia sa, se află „Vara Oltenilor”, „F” pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor, „Vânătoarea regală”, „O bere pentru calul meu”, „Oraşul îngerilor” etc.

Prmiul Uniunii Scriitorilor i-a mai fost acordat în anii 1969, 1974, 1977, 1980, iar Premiul Academiei Române în 1970.

Între anii 1981 şi 1989 a fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor, iar din anul 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, devenind membru titular în anul 2006. Tot din acest an a fost şi director general al Editurii Academiei Române şi vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific editorial.

Apreciat ca unul dintre cei mai buni scenarişti, Dumitru Radu Popescu a primit Premiul Cinematografiei pentru cel mai bun scenariu în 1964. A semnat „Un surâs în plină vară” (1964), „La porţile pămîntului” (1966), „Balul de sâmbătă seara” (1968) - în colaborare cu Geo Saizescu, „Prea mic pentru un război atât de mare” (1970), „Păcală” (1974) - în colaborare cu Geo Saizescu, „Duios Anastasia trecea” (1980), „Rochia albă de dantelă" (1989), regia Dan Piţa; „Triunghiul morţii” (1999) - dialoguri, în colaborare cu Sergiu Nicolaescu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.