Reprezentanţi ai Ministerului Culturii, Institutului Naţional al Patrimoniului şi doi experţi internaţional UNESCO au constatat, în timpul unei vizite de lucru, distrugeri iremediabile la situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa din cauza unor construcţii şi panouri comerciale amplasate ilegal în zonă şi au propus demararea imediată a unui plan de acţiune pentru intervenţie de urgenţă în vederea soluţionării rapide şi eficiente a tuturor problemelor sesizate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La situl arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost vizitate cu precădere obiectivele cercetate arheologic în cursul campaniei din acest an, precum şi cele incluse în cadrul unor proiecte de conservare şi restaurare, a transmis ministerul.

”Au fost sesizate următoarele probleme: distrugeri iremediabile în cadrul sitului din cauza unor construcţii recente amplasate ilegal,

amplasarea ilegală a unor unităţi comerciale şi a numeroase panouri comerciale, care reprezintă un contrast flagrant cu monumentele antice din vecinătate, constituind un pericol pentru integritatea acestora”, se arată în anunţul formulat de Ministerul Culturii.

Planul de acţiune are ca scop readucerea aspectului sitului, cât mai repede posibil, la starea iniţială sau la un nivel cât mai apropiat de aceasta.

Complexul arheologic Semizegetusa cuprinde amfiteatrul, templul zeiţei Nemesis, palatul augustalilor, un for şi mai multe forumuri.

Sarmizegetusa, comună în judeţul Hunedoara, alcătuită din 5 sate, este situată în sud-vestul depresiunii Haţeg, la poalele de nord-est ale muntilor Ţarcu şi cele de sud-est ale munţilor Poiana Ruscăi, pe cursul superior al râului Breazova, în zona pasului Poarta de Fier a Transilvaniei. Pe acest teritoriu au fost descoperite vestigiile oraşului roman cu rang de colonie, Colonia Dacică, întemeiat în anii 108 - 110 de Decimus Terentius Scaurianus, în numele împaratului Traian, pe locul unde existase tabăra Legiunii a V-a Macedonica, imediat după victoria armatelor romane asupra dacilor si constituirea provinciei romane Dacia, potrivit cimec.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.