Ministerul Culturii a anunţat marţi că Alexandru Groza, absolvent al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Bucureşti, care a fost Fulbright Visiting Researcher la Institute of Slavic East European and Eurasian Studies (ISEEES), la Universitatea din California - Berkeley şi care, în prezent, pregăteşte un doctorat privind relaţiile româno-americane în perioada regimului comunist, a fost numit manager interimar al Muzeului Ororilor Comunismului în România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Culturii a precizat că numirea în funcţie a fost făcută pe 15 februarie 2021.

Alexandru Groza a îndeplinit şi rolul de manager de proiect la Ferestroika Experience, un muzeu privat al vieţii cotidiene în comunism. Groza a publicat numeroase studii ştiinţifice, a participat la conferinţe naţionale şi internaţionale, unde a prezentat rezultatele cercetărilor sale şi a organizat numeroase expoziţii tematice axate pe memoria regimului comunist. Este coautor (alături de Adrian Cioroianu) al volumului „Elena a României – Regina-Mamă, Regina Suferinţei şi a speranţei” (2018).

„Am făcut un pas important pentru crearea Muzeului Ororilor Comunismului în România, prin desemnarea unui manager interimar care va duce la îndeplinire acest proiect. Îi urez mult succes în noua poziţie şi aşteptăm deschiderea muzeului cât mai curând pentru publicul larg. Muzeul Ororilor Comunismului în România este important pentru istoria acestui popor, pentru toate generaţiile care nu au trăit acele vremuri, dar care au auzit poveşti nenumărate de la părinţi şi bunici. Trebuie să existe o informare corectă cu privire la abuzurile, crimele şi torturile asupra oponenţilor regimului comunist, a tot ceea ce a însemnat perioada comunismului, ca să nu uităm vreodată şi să nu riscăm să mai alegem sau să ni se impună un astfel de regim”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

În luna decembrie a anului trecut, Guvernul a aprobat Hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Muzeului Ororilor Comunismului, care are ca obiectiv prezentarea realităţilor vieţii social-economice şi culturale din România, în perioada 1945 - 1989. Actul normativ a stabilit activităţile specifice, structura administrativă, sediul temporar şi finanţarea instituţiei.

Muzeul are acum sediul în spaţiile din Biblioteca Naţională a României, urmând ca ulterior să fie identificat un spaţiu adecvat obiectului său de activitate.

Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări.

Instituţia va avea un număr maxim de nouă posturi, iar salarizarea angajaţilor se face potrivit prevederilor legale aplicabile personalului contractual din unităţile bugetare de subordonare centrală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.