Michael McClure, unul dintre faimoşii poeţi beat din San Francisco, a murit la vârsta de 87 de ani, după ce, anul trecut, a suferit un atac cerebral, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 7 octombrie 1955, la vârsta de 22 de ani, McClure a ajutat la organizarea celebrului cerc de poezie beat Six Gallery, apoi a citit la Human Be-In în Golden Gate Park, eveniment care a lansat Vara Iubirii (Summer of Love) în 1967, şi la concertul „Last Waltz” al The Band, din Winterland (San Francisco), în 1976.

„Fără răcnetul lui McClure, nu ar fi existat anii 1960”, a spus odată actorul Dennis Hopper.

Prima lui lectură, din 1955, a fost umbrită de prezentarea „Howl” a lui Allen Ginsberg, însă McClure le-a supravieţuit tuturor poeţilor beat având o carieră de peste 60 de ani, în care a publicat mai mult de 30 de volume de poezie, piese de teatru şi antologii. 

Un model pentru Jim Morrison, aşa cum l-a caracterizat Los Angeles Times, McClure a susţinut turnee în Statele Unite, Mexic şi Japonia cu Ray Manzarek, claviaturistul şi compozitor al trupei The Doors. 

Timp de 43 de ani, a fost profesor de poezie la California College of the Arts.

Potrivit presei locale, McClure a murit pe 4 mai, în Oakland, California.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.