Opera „Carmen” de Georges Bizet se va juca la Opera Naţională Bucureşti în 1 martie, de la ora 18.30. Mezzosoprana Ruxandra Donose este invitată în rolul titular, tenorul mexican Ramón Vargas (invitat în rolul Don José), baritonul Mihai Damian (invitat în rolul Escamillo). În rolul Micaela va evolua soprana Marta Sandu Ofrim (Opera Naţională Bucureşti). La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opera „Carmen” de Bizet a fost inspirată de nuvela omonimă publicată, în 1845, în foileton, de Prosper Mérimée (în Revue des deux Mondes) şi transformată, în 1846, în carte (ediţia princeps văzând lumina tiparului la editura pariziană Michel Lévy frères). Povestea spaniolă de dragoste, cu sfârşit tragic, în centrul căreia se regăseşte frumoasa, temperamentala, seducătoarea şi exuberanta Carmen, a devenit foarte cunoscută după ce a fost adaptată, de Henri Meilhac şi Ludovic Halévy, în 1875, sub formă de libret, pentru opera „Carmen” de Georges Bizet.

Despre acest important eveniment operistic, de început de martie, mezzosoprana de renume internaţional, Ruxandra Donose declară: „După Staatsoper Viena, Metropolitan Opera New York sau Mexico City, a venit momentul să colaborăm şi pe o scenă din România, în celebra şi iubita operă Carmen, de Bizet. Mă bucur enorm să am prilejul de a cânta la Opera Naţională Bucureşti cu Ramón Vargas, unul dintre cei mai apreciaţi tenori din lume. Ne propunem să creăm momente de teatru şi de muzică însufleţită de dramatism, cu anvergura marilor scene pe care ne-am mai întâlnit, iar eu personal de-abia aştept să cânt cel mai celebru rol de mezzosoprană, Carmen, pentru iubitorii de operă din România. Pe 1 martie, se adaugă bucuria şi onoarea de a dedica această seară memoriei Elenei Cernei, la 100 de ani de la naştere".

Într-o carieră care se desfăşoară de peste 30 de ani la nivel internaţional, Ruxandra Donose a cântat pe cele mai mari scene de operă ale lumii, de la Royal Opera Covent Garden, Londra până la Metropolitan New York, trecând prin Wiener Staatsoper, Theater an der Wien, Opera Paris Bastille, Théatre de Chatelet Paris, Opéra de Lyon, Teatro Real Madrid, Oprenhaus Zürich, Grand Théatre de Genève, Deutsche Oper Berlin, Bayerischer Staatsoper München, Teatro la Fenice Venezia, Grande Teatro di Torino, Opera Bolshoi din Moscova, Opera din Beijing, Opera din Shanghai, ca si Toronto Opera Company, San Francisco Opera, Los Angeles Opera, Chicago Opera, Philadelphia Opera, San Paolo Opera, Opera din Copenhaga, Opera in Helsinki, Glyndebourne Festival, Ravinia Festival, Festivalul de la Salzburg şi multe altele.

În aceeaşi măsură, tenorul mexican Ramón Vargas aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu publicul românesc: „Sunt încântat să vă anunţ că voi fi pe scenă în rolul lui Don José în producţia viitoare a operei Carmen de la impresionanta Opera Naţională din Bucureşti, în luna martie. Alăturaţi-vă nouă, senzaţionalei Ruxandra Donose în rolul Carmen şi captivantului Mihai Damian în rolul lui Escamillo, pentru o interpretare de neuitat plină de dragoste, pasiune şi multe altele. Notaţi-vă în calendar datele de 1 şi 3 martie. Abia aştept să împărtăşesc această experienţă minunată cu voi toţi!".

Asemenea Ruxandrei Donose, Ramón Vargas este, la momentul curent, unul dintre cei mai renumiţi tenori ai generaţiei sale, la nivel mondial. Născut în Ciudad de Mexico, Ramón Vargas şi-a făcut debutul la Metropolitan Opera din New York, în 1992, unde a interpretat rolul lui Edgardo înlocuindu-l pe Luciano Pavarotti în Lucia di Lammermoor alături de June Anderson. Curând după aceea, şi-a făcut debutul la Teatro alla Scala, în 1993, unde a jucat rolul lui Fenton în noua producţie a lui Giorgio Strehler care sărbătorea centenarul lui Falstaff, sub îndrumarea lui Riccardo Muti. De atunci a fost invitat în principalele teatre ale lumii: Opera Naţională din Paris, Covent Garden din Londra, Festivalul de la Salzburg, Opera de Stat din Viena, München, Florenţa, Roma, Arena di Verona, Teatrul Colón din Buenos Aires, San Francisco, Madrid, Liceu din Barcelona, Tokyo, Moscova, Teatrul de Arte Frumoase şi multe altele.

Concertul Opera Vie - Puccini Express, susţinut de Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical Ludovic Spiess, are loc sâmbătă, 2 martie, (orele 18:00, 19:30 şi 21:00). Peste 30 de tineri artişti talentaţi se reunesc pentru a aduce un omagiu muzicii atemporale a lui Giacomo Puccini, la 100 de ani de la dispariţia marelui maestru. La punerea în scenă a acestui spectacol şi-au adus contribuţia Alexandru Nagy (regie), Bogdana Grecova (pian), Radu Spiridon şi Mihai Matei (video mapping), Horia Stan (foto/video), Andrei Vlădilă, Cezara Zamfir şi Mihai Trăsnea (asistenţi regie), Adriana Moisescu şi Oana Dumitriu (coordonare).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.