Unul dintre asasinii jurnalistului mexican Javier Valdez Cardenas, colaborator al AFP, ucis în 2017, a fost condamnat joi la 14 ani şi 8 luni de închisoare, o premieră pentru omuciderea unui reprezentant al presei de la instaurarea de noi reguli penale acum trei ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Heriberto Picos Barraza, supranumit Koala, a fost unul dintre autorii acestei crime comise la Cualiacan (nord-vest), potrivit Parchetului specializat în delicte contra libertăţii de expresie (Feadle). 

El a fost şoferul lui Juan Francisco Picos Barrueto şi Luis Idelfonso Sanchez, care l-au ucis pe bărbat la 15 mai 2017, în momentul în care ieşea de la birou. 

Moartea cofondatorului săptămânalului Riodoce şi a colaboratorului cotidianului La Jornada, apreciat pentru anchetele sale referitoare la traficul de droguri, a provocat un val de indignare la nivel internaţional. 

Parchetul a ordonat ca cel condamnat să plătească 9 milioane de pesos (în jur de 420.000 de euro) familiei jurnalistului. Suma va trebui plătită Comisiei executive care ajută victimele (CEAV), o divizie a Ministerului de Interne. 

Acuzarea a estimat că asasinatul a fost comandat de fiul narcotraficantului Damaso Lopez Serrano, care în prezent este încarcerat în Statele Unite, furios că a fost criticat într-un articol apărut în Riodoce. 

Lopez Serrano, care ar fi plătit 100.000 de pesos (aproape 4.700 de euro) şi ar fi furnizat armele, a negat întotdeauna implicare sa. 

Juan Francisco Picos Barrueto, care a refuzat să pledeze vinovat în schimbul unei pedepse de 20 de ani şi 8 luni de închisoare, va fi judecat în martie în calitate de principal autor al asasinatului. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.