Statele Unite au returnat Mexicului o statuie gigantică de piatră, cunoscută sub numele de „Monstrul Pământului”, datând din timpul civilizaţiei olmecă precreştină, au anunţat autorităţile mexicane, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statuia sculptată elaborat cântăreşte mai mult de o tonă şi măsoară aproape 1,8 metri înălţime şi 1,5 metri lăţime, a declarat Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) într-un comunicat.

„Consulul nostru la New York, Jorge Islas, îmi confirmă că cea mai căutată piesă olmecă din Mexic a fost recuperată şi este pe cale să se întoarcă acasă, de unde nu ar fi trebuit să iasă niciodată”, a scris pe Twitter ministrul de Externe, Marcelo Ebrard.

Ca parte a eforturilor guvernului mexican de a salva moştenirea istorică scoasă din ţară, aproape 10.000 de bunuri au fost recuperate din 2018, au declarat autorităţile.

Civilizaţia olmecă a precedat-o pe cea a maiaşilor şi aztecilor, iar artizanii săi erau cunoscuţi pentru sculptarea capetelor colosale de piatră, statui şi plăci verticale. Institutul a estimat că statuia a fost creată între 800 şi 400 î.Hr.

Cunoscut sub numele de Monumentul 9 al lui Chalcatzingo şi descoperit în statul mexican Morelos (în centru), se spune că piesa în basorelief înfăţişează un „monstru de pământ”, o creatură care apare adesea în iconografia olmecă, potrivit INAH. Falca deschisă a monedei simbolizează accesul în lumea subterană şi „peste gura sa este proiectată o secvenţă de trei benzi concentrice, reprezentând accesul cruciform într-o peşteră”, a adăugat institutul.

Deşi nu se ştie când şi cum a fost luată ilegal din Chalcatzingo, „se ştie că a fost dezvăluită publicului în 1968, de arheologul David Grove, în jurnalul American Antiquity. De acolo, se estimează că la începutul celei de-a doua jumătate a secolului al XX-lea se afla deja în Statele Unite”, se arată în comunicat. Autorităţile din New York au găsit sculptura, dar documentul nu precizează unde.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.