Metropolitan Museum of Art (Met) a anunţat că va restitui Nigeriei trei obiecte din colecţia sa: două plăci de bronz din Regatul Benin, datate secolul XVI, precum şi un cap de aramă din Ife, datat secolul XIV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această decizie vine ca urmare a discuţiilor purtate cu British Museum şi Comisia Naţională a Muzeelor din Nigeria, a precizat Met, care a retras obiectele din galeriile sale şi din inventar, potrivit Le Figaro. 

Cele trei obiecte din bronz vor fi recuperate de la New York de o delegaţie nigeriană. 

Ele nu au fost alese la întâmplare, ci din cauza parcursului lor fraudulos. Expuse de 30 de ani la Met, cele două plăci din bronz restituite făceau parte din colecţia de 131 de obiecte de artă africană donate în 1991 muzeului newyorkez de negustorul de artă Klaus Perls (1912-2008).

Cu un secol înainte de această donaţie, obiectele au făcut parte din ansamblul de 900 de plăci care împodobea palatul regal din Edo (oraşul Benin de azi),  jefuit în 1897. După ce situl a fost ocupat de trupele britanice, ele au fost împăştiate în Europa, apoi în toată lumea, în mari muzee, precum British Museum la Londra sau Weltmuseum din Viena. Păstrate până în 1950 între zidurile marelui muzeu britanic, cele două plăci de la Met restituite miercuri fuseseră deja înapoiate în 1950-1951 Muzeului Naţional din Nigeria împreună cu alte 24 de obiecte, înainte de a dispărea în circumstanţe neclare, apoi apărute pe piaţa de artă din New York. Al treilea obiect, cap de aramă, a fost vândut în mod fraudulos muzeului. 

Met deţine aproape 160 de obiecte ce provind din jaful de la Palatul din Edo. Pentru moment, Met nu a fost prevăzută nicio altă restituire.  

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.