Federaţia FAIR-MediaSind solicită Guvernului României să nu distrugă domeniul cultural adoptând măsuri extreme, precum închiderea totală a instituţiilor de cultură din cauza pandemiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lipsa dialogului social cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale reprezentative din sector a generat situaţia dezastruoasă în care se află acum cei peste 100 000 de lucrători din cultură şi mass-media, se arată într-un comunicat al Federaţiei.  

"Conducătorii Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiţi politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că, mai ales în perioade de criză cum este aceasta pe care o traversăm, pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituţiile centrale cât şi în cele locale. În consecinţă, Biroul Executiv Permanent al FAIR-MediaSind solicită organizarea unei întâlniri urgente cu ministrul Culturii şi cu factori decizionali din Guvernul României, pentru a identifica soluţii urgente pentru salvarea acestui important domeniu, întrucât cultura înseamnă supravieţuire!", spun sindicaliştii. 

În ceea ce priveşte "domeniul mass-media situaţia este la fel de gravă, pentru că lipsesc măsurile de protecţie a sănătăţii angajaţilor, dar şi a locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public. Să nu uităm că instituţiile de media au o importanţă vitală pentru informarea cetăţenilor în astfel de perioade grele. Or, o presă cu vulnerabilităţi nu poate garanta corectitudinea informaţiei. Cel mai ilustrativ exemplu în acest sens este cel al Televiziunii Naţionale unde, din cauza unor complicităţi  politice mai mult decât condamnabile, se perpetuează abuzul, ilegalitatea şi incertitudinea privind viitorul instituţiei. Astfel, cea mai mare instituţie de stat din Mass-Media, Societatea Română de Televiziune, este administrată în continuare de o conducere incompetentă şi acuzată de  fapte de corupţie de inspectorii Curţii de Conturi, iar salariaţii din această instituţie sunt obligaţi zilnic să lucreze în condiţii care le pun zilnic viaţa în pericol din lipsa măsurilor de protecţie şi a materialelor sanitare, care există doar în comunicatele conducerii”.

Totodată, FAIR-MediaSind condamnă presiunile administraţiei Gradea faţă de membrii afiliaţi din Studioul Teritorial TVR Cluj care sunt cercetaţi disciplinar deoarece au avut curajul să semnaleze Consiliului de Administraţiei şi opiniei publice fapte de corupţie din instituţie.

Sindicatul atrage atenţia că de câteva luni, în  Uniunea Europeană, "organizaţiile internaţionale la care FAIR-MediaSind este afiliată cu drepturi depline - Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Internaţională a Muzicienilor, Federaţia Internaţională a Actorilor, UNI Global Media, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ) - au solicitat Comisiei Europene şi Parlamentului European să întreprindă acţiuni rapide, direcţionate şi coordonate în sprijinul tuturor lucrătorilor - personal, freelanceri şi angajaţi independenţi - şi companii, ca răspuns la impactul social şi economic devastator al crizei globale Covid-19 asupra sectorului mass-media".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.