Microgranturi în valoare de 100 de milioane de euro, buget total de 350 de milioane de euro pentru industria de evenimente, creatori, edituri şi librării şi ajutoare financiare nerambursabile între 50.000 euro şi 200.000 euro pentru investiţii sunt câteva dintre primele măsuri de sprijin pentru sectorul cultural, incluse în Planul naţional de investiţii şi relansare economică "Reclădim România".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Culturii, în şedinţa de Guvern de joi au fost dezbătute mai multe proiecte de acte normative, iar unele dintre acestea prevăd măsuri de sprijin şi pentru sectorul cultural. Astfel, a fost propus cadrul normaliv pentru programul de granturi privind repornirea activităţilor economice în domeniile unde au existat restricţii ca urmare a măsurilor de protecţie sanitară pe perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă. 

Valoarea totală a programului este de 1 miliard de euro pentru reluarea activităţilor economice, împărţit în trei mari categorii de beneficiari.

Cele care vizează şi sectorul cultural sunt programe cu bugete de peste 100 de milioane de euro. 

Un program cu buget total de 100 de milioane de euro va fi disponibil pentru microgranturi în valoare de 2.000 de euro pentru SRL-uri fără salariaţi, pentru PFA-uri, dar şi ONG-uri cu activitate economică în domeniile cultural-artistice. 

De asemenea, un alt program pentru asigurarea sumelor necesare prin oferirea unui ajutor nerambursabil, pentru capital de lucru, pentru întreprinderile mici şi mijlocii, în funcţie de cifra de afaceri. Domeniile avute în vedere de această măsură de sprijin sunt cele afectate ca urmare a restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii infecţiilor cu coronavirus, cum ar fi: industria de evenimente, industriile creative, editurile şi librăriile. Bugetul total al acestei măsuri este de 350 de milioane de euro, iar valoarea ajutorului nerambursabil este de 15% din valoarea cifrei de afaceri a companiilor care solicită aceste granturi, respectiv între 5.000 şi 150.000 de euro.

 

Se au în vedere programe pentru capital de investiţii, care includ şi sectoarele cultural-creative, iar aplicanţii pot beneficia de ajutoare financiare nerambursabile între 50.000 euro şi 200.000 euro.

Totodată, în şedinţa de guvern a fost dezbătut proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind instituirea unor măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS - CoV - 2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă care are va avea prevederi importante pentru cultură.

Aceste proiecte vor fi supuse aprobării în următoarea şedinţă de Guvern.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.