Marinarul care sărută cu pasiune o femeie în New York la anunţul sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, un sărut imortalizat într-o fotografie care a făcut înconjurul lumii, a murit la vârsta de 95 de ani, a anunţat familia sa presa americană, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

George Mendonsa a murit subit după o cădere în noaptea de sâmbătă spre duminică la Middletown, în nord-estul ţării, unde locuia cu soţia sa, a declarat fiica sa cotidianului local Providence Journal. 

Greta Zimmer Friedman, femeia aflată în centrul acestei fotografii, a murit şi ea în 2016, la vârsta de 92 de ani. 

În 2012, odată cu publicarea unei cărţi intitulate "Sărutul marinarului: misterul din spatele fotografiei care a simbolizat sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial" publicul a aflat identitatea celor doi protagonişti. 

Acest sărut din Times Square, surprins de fotograful Alfred Eisenstaedt pe 14 august 1945, ziua anunţului capitulării Japoniei, a devenit imaginea-simbol a sfârşitului conflictului. 

Greta Zimmer Friedman, asistentă de stomatologie, avea atunci 21 de ani, este sărutată cu pasiune de un marinar din US Navy nebun de bucurie, pe celebra arteră din Manhattan. 

Contrar a ceea ce lăsa să se înţeleagă prin acest sărut, cei doi nu se cunoşteau înainte ca acest instantaneu să intre în memoria colectivă. 

"Nu cred că a fost un sărut adevărat (...) era doar cineva care sărbătorea" sfârşitul războiului, a povestit în 2005 doamna Friedman într-un interviu arhivat de Proiectul istoric al veteranilor. 

"Nu a fost un moment romantic. Era doar un eveniment pentru a celebra sfârşitul războiului", a explicat ea, adăugând că George Mendosa nu i-a adresat niciun cuvânt înainte de a se apleca către ea. "Nu am ales să fiu sărutată. Bărbatul a venit pur şi simplu şi m-a sărutat". 

De-a lungul timpului, au existat mai multe persoane care au pretins a fi marinarul şi asistenta din fotografie, dar în anii 1980 identitatea celor doi protagonişti a fost confirmată:  doamna Friedman şi domnul Mendosa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.