Guvernul britanic a anunţat, sâmbătă, că alocă fonduri de 75 de milioane de lire sterline (82 de milioane de euro) pentru a salva 35 de monumente culturale, aflate în pericol din cauza coronavirusului, printre care Teatrul Globe, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste ajutoare, cu o sumă ce variază de la unu la trei milioane de lire sterline pentru fiecare din aceste edificii sau organizaţii, provin din fondurile de conservare a Culturii, care se ridică la un total de 1,57 de miliarde de lire sterline. 

Printre cele 35 de instituţii sau organizaţii figurează Teatrul Old Vic din Londra, fondat în 1818, sau Globe, replică în mărime naturală a celui din 1599 unde juca Shakespeare, construit în 1997 pe malul sudic al fluviului Tamisa, în apropiere de locul său de origine. Mai mult de un milion de persoane îl vizitează anual. Cuprinde o bibliotecă, arhive şi replica unui teatru iacobin din secolul al XVII-lea. 

Dar 70% din fonduri sunt destinate instituţiilor culturale care se află în afara capitalei britanice, precum Teatrul Crucible din Sheffield sau Royal Exchange Theatre din Manchester, subliniază ministrul Culturii într-un comunicat. 

"Aceste instituţii şi organizaţii sunt de neînlocuit în patrimoniul nostru, ceea ce ne face superputere culturală", a spus ministrul Oliver Dowden. 

Teatrul Globe, care va beneficia de aproape 3 milioane de lire sterline, prevede că-şi va deschide porţile în primăvara lui 2021.                 

În timpul izolării din primul val al pandemiei de coronavirus - care a făcut în total 44.000 de morţi în Marea Britanie, cel mai grav bilanţ din Europa - Globe Theatre a avertizat în mai că riscă să nu se mai deschidă. 

La sfârşitul lui iulie, un raport al Parlamentului a subliniat "ameninţarea existentă" care afectează sectorul cultural în care activează 700.000 de persoane.                

În 2018, cele 1.100 de teatre britanice aveau 290.000 de angajaţi, cu venituri din bilete de 1,28 de miliarde de lire sterline (1,40 de miliarde de euro) şi 34 de milioane de spectatori, adică mai mult decât toate meciurile de fotbal din campionat. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.