Festivalul "Hoinar" se deschide pe 2 decembrie, de la ora 19.00, la Filarmonica din Braşov, cu un concert pentru două piane în primă audiţie românească.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biletele pentru concert  sunt puse în vânzare online pe www.bilet.ro, precum şi la casieria Filarmonicii Braşov, preţul unui bilet fiind de 40 lei.

Joi seară, de la ora 19.00, pe scena Sălii Patria a Filarmonicii din Braşov vor urca pe scenă Daria Ioana Tudor - lector la celebra Universität der Künste din Berlin, cu o carieră internaţională pe scenele din Germania, Austria sau Statele Unite ale Americii - şi Florian Mitrea, profesor la renumita Academie Regală din Londra, aclamat pe scena Carnegie Hall din New York, aduc publicului un maraton cu trei concerte pentru pian de Beethoven, Bartok şi Liszt în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă.

Sub bagheta dirijorului Daniel Enăşescu şi alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii din Braşov, muzica propune o călătorie „La porţile viitorului”: ascultătorii sunt invitaţi să treacă de la un concert pentru pian la altul, pornind de la Beethoven, cel care a emancipat pianul ca instrument de anvergură, ajungând la Dublul concert de Bartok, lucrare ce pune în parteneriat pentru prima dată în istorie doi pianişti, doi percuţionişti, şi o întreagă orchestră simfonică, şi terminând cu Concertul în Mi bemol major de Liszt, piesă de avangardă care a revoluţionat relaţia pian-orchestră şi care împinge limitele tonalităţii la extreme, cu intensitate maximă.

„Concertul dublu de Bartok pentru două piane, percuţie şi orchestră este cântat în România pentru prima dată. Celor 176 de clapte ale celor două piane, puse coadă în coadă, li se alătură o întreagă muniţie de instrumente de percuţie - timpani, tobă bas, gong, trianglu, xilofon, şi multe altele. Împreună cu dirijorul şi orchestra, se porneşte o muzică total nemaiauzită, aproape cinematografică în capacitatea ei de a evoca imagini prin sunet!”, spune Florian Mitrea, pianist. 

Lector la celebra Universität der Künste Berlin, pianista de origine română Daria Ioana Tudor are o carieră internaţională remarcabilă pe scenele din Europa şi America. A participat la festivaluri din Finlanda, Germania şi Austria precum Alpenarte - Schwarzenberg, Kissinger Sommer - Baden Kissingen,  Mozartfest - Würzburg, Festivalul Crescendo -Berlin. În luna iunie a anului 2019, a fost distinsă cu Premiul pentru cel mai bun tânăr artist, Enlight Prize, în cadrul Festivalului Art of the Piano - Cincinnati, SUA. A participat la prima ediţie a Festivalului L’espritde joie (Radialsystem V - Berlin, aprilie 2017) interpretând, alături de Eric Schneider, la două piane, Visionde l’Amen de O. Messiaen. Printre colaborările sale se numără unele cu artişti precum: Zakhar Bron, Mihaela Martin, Hansjörg Schellenberger, Andrei Ioniţă, Christel Lee, Florian Mitrea. A urmat masterclass-uri cu pianişti de renume ca Maria João Pires, Elisabeth Leonskaja şi Leon Fleisher. 

Descris de Martha Argerich ca fiind „unul dintre cei mai străluciţi tineri pianişti ai momentului”, Florian Mitrea este dublu-laureat la Concursurile Internaţionale de Pian de la Glasgow 2017, Saint Priest 2017, Hamamatsu 2015, München ARD 2014 şi câştigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League. Lista de distincţii continuă cu premii la Harbin în China în 2018, Manchester şi Verona 2016. De asemenea, în 2018, a câştigat Festivalul Internaţional de Pian de la New York, premiu în virtutea căruia i-a fost acordat debutul la Carnegie Hall. În prezent este profesor în cadrul Facultăţii de Pian a Academiei Regale de Muzică din Londra, cât şi la Şcoala Purcell pentru tineri muzicieni. Este invitat în mod regulat să susţină cursuri de măiestrie  la Tokyo şi la Bucureşti. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.