Manuscrisul integral al romanului ”Ocolul pământului în 80 de zile”, de Jules Verne, despre care se credea că a dispărut, a fost regăsit şi tipărit pentru prima dată de editura Saints Pères. Obiectul de colecţie poate fi comandat de pe site-ul editurii la preţul de 189 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ”20.000 de leghe sub mări”, ”Ocolul pământului în 80 de zile” este a doua carte a lui Jules Verne publicată de editura Saints Pères, notează Le Point. 

Manuscrisul capodoperei lui Jules Verne prezintă ştersăturile autorului, ezitările şi schimbările celui mai celebru voiaj. Cititorul va descoperi că celebrul Passepartout se numea la început Jean Tirouflet, înainte de a deveni Maître Jean, apoi Jean Fernandez şi Jean Fricaudet. 

Cele mai savuroase descoperiri în acest manuscris sunt numeroasele calcule în cerneală roşie ale lui Jules Verne (date, viteza, kilometri), scriu jurnaliştii francezi.

Editura Saints Pères, specializată în manuscrise, scoate la iveală texte fascinante restaurându-le şi ştergând efectul uneori devastator al timpului, readucându-le la starea iniţială, ca şi cum cerneala scriitorului abia s-ar fi uscat.   

Restaurarea durează luni, chiar ani. Mai multe capodopere ale literaturii, precum ”În căutarea timpului pierdut”, ”Doamna Bovary” sau ”Florile răului” au fost deja exhumate. 

”Am publicat deja manuscrisul «20.000 de leghe sub mări» şi speram să scoatem la iveală un alt text major al lui Jules Verne, dar abandonasem ideea că într-o zi să punem mâna pe manuscrisul «Ocolul pământului în 80 de zile», mai ales că mai mulţi specialişti ne spuseseră că dispăruse. Există într-adevăr o primă versiune, incompletă, conservată la Muzeul Jules-Verne din Nantes, dar versiunea finală şi completă părea să se fi evaporat”, a declarat Jessica Nelson, care conduce editura. 

Reprezentanţii editurii au explicat: ”Am căutat în diferite documente conservate la Biblioteca Naţională a Franţei urme care să ne conducă spre ceva interesant. Mai precis, consultând arhivele Hetzel, am găsit elemente ale corespondenţei între scriitor şi editorul său din epocă, şi am deschis un dosar misterios intitulat «Hetzel, Papiers. I - Dossiers d'auteurs». Când l-am deschis, am descoperit un teanc de foi scrise de mână. Pe una dintre ele apărea numele Phileas Fogg. Am fost foarte emoţionaţi. Şi nu ne-a venit să credem. Parcurgând paginile, am realizat că este vorba de manuscrisul «Ocolul pământului în 80 de zile». În realitate nu s-a pierdut niciodată, însă nimeni nu l-a căutat în acel loc”.

Manuscrisul a fost tipărit în 2.000 de exemplare şi numerotat de mână, fiind disponibil pe site-ul editurii la preţul de 189 de euro şi de pe Amazon. Lucrarea de colecţie este prefaţată de academicianul Jean-Christophe Rufin şi va fi lansată în librării din 20 martie.  

Documentul a fost redactat în 1872. Povestea lui Jules Verne a fost inspirată dintr-o nuvelă a lui Edgar Poe în care personajele profitau de o diferenţă de meridian pentru a extinde timpul, precum şi dintr-un articol din revista Siècle, unde se spunea că un om poate să călătorească în jurul pământului în 80 de zile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.