Mai mulţi jurnalişti care investighează activităţi ale serviciilor secrete militare ruseşti au fost ţinta unor atacuri cibernetice complexe ce au vizat conturile de e-mail, au transmis ProtonMail, provider de servicii e-mail, şi reporteri de la Bellingcat, care consideră că Moscova este în spatele acestora.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul electronic, care a căutat să păcălească utilizatorii astfel încât să împărtăşească parolele ProtonMail, a avut ca ţintă jurnaliştii de la site-ul Bellingcat, care au ajutat la identificarea agenţilor care l-au otrăvit pe fostul spion rus Sergei Skripal în Marea Britanie.

ProtonMail, cu sediul la Geneva, a transmis sâmbătă, într-un comunicat, că „dovada pare să sugereze un atac de origine rusească”.

Directorul companiei, Andy Yen, a declarat pentru AFP că operaţiunea „a fost una dintre cele mai bine conduse înşelătorii pe care le-am văzut”.

Christo Grozev, jurnalist Bellingcat, care a condus proiectul site-ului despre cazul Skripal, a spus că nu are nicio îndoială că unitatea militară de servicii secrete din Rusia este responsabilă.

„A fost foarte convingător”, a spus el pentru AFP, precizând că niciun reporter Bellingcat nu şi-a dezvăluit parola.

ProtonMail, care se descrie ca fiind cel mai sigur provider de e-mail din lume, a devenit popular în rândul jurnaliştilor şi a celor care lucrează cu informaţii deosebite. Comunicarea este protejată de criptare de la un capăt la altul.

Atacurile la adresa reporterilor Bellingcat au avut loc săptămâna aceasta. E-mail-urile primite de utilizatori păreau trimise de echipa ProtonMail şi solicitau datele de înregistrare.

Grozev a mai spus că ar fi putut fi fost păcălit dacă un contact al său nu l-ar fi avertizat că a primit un e-mail similar la începului lunii.

Jurnalistul a mai spus că, din luna aprilie, mulţi analişti şi jurnalişti care investighează probleme legate de Rusia au fost ţinta unor astfel de atacuri care au vizat conturile ProtonMail.

Yen a declarat că ProtonMail a alertat poliţia elveţiană şi alte autorităţi cu privire la întâmplările de săptămâna aceasta.

Nu este cunoscut încă dacă o investigaţie a fost demarată. De cealaltă parte, ProtonMail a început propria anchetă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.