Mai mult de 300 de nominalizări au fost făcute la Nobelul pentru Pace, a anunţat miercuri Comitetul cu sediul în Norvegia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, 317 candidaturi, dintre care 210 indivizi şi 107 organizaţii, potrivit Comitetului Nobel. 

Comitetul cu sediul la Oslo a afirmat că este al patrulea cel mai mare număr de candidaţi din istorie, potrivit DPA. 

Adolescenta activistă pentru mediu Greta Thunberg şi mişcarea pentru democraţie din Hong Kong au fost niminalizate de parlamentari sin Suedia şi Norvegia. 

Recordul de 376 de candidaţi a fost în 2016, când Comitetul format din cinci persoane l-a ales pe preşedintele Juan Manuel Santos al Columbiei laureat, citând rolul său în încheierea războiului civil de peste 50 de ani. 

În 2019, Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Abiy. El a fost recompensat pentru eforturile de a rezolva un conflict de lungă durată de la frontiera cu statul vecin Eritrea şi pentru eforturile pentru "pace şi cooperare internaţională". 

Politicieni, academicieni, foşti laureaţi pentru Pace, directori ai institutelor de cercetare şi foşti şi actuali membri ai Comitetului Nobel se află printre cei care au dreptul de a propune candidaţi. 

Comitetul Nobel îi sfătuieşte pe cei care nominalizează să nu-şi dezvăluie propunerile şi să păstreze secret numele timp de 50 de ani. Cu toate acestea, mulţi nu respectă recomandarea. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.