Ediţia a XII-a a Promenadei Operei a strâns sâmbătă, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti, mai mult de 2.000 de spectatori în avanpremiera stagiunii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Promenada Operei este foarte importantă pentru noi", a declarat Daniel Jinga, directorul general al Operei Naţionale Bucureşti. "E un eveniment informal în cadrul căruia promovăm valorile culturale ale Operei publicului de mâine. Este misiunea primordială a oricărei instituţii publice de cultură. Desigur, pe lângă partea de distracţie, sau chiar de ineditul ridicării cu balonul, cei care au fost alături de noi la promenadă au fost şi spectatorii Galei Extraordinare. Toată muzica interpretată în această gală nu este altceva decât un eşantion al stagiunii care stă să înceapă pe 1 Octombrie cu un titlu nou de repertoriu, Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach, o premieră pe care ne-o dorim de multă vreme. Nu întâmplător am anunţat şi programul primelor trei luni în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în preambulul Promenadei. Sper ca tinerii şi copiii veniţi să petreacă un timp liber plăcut alături de oferta culturală şi educaţională a Promenadei să revină, alături de părinţii şi de prietenii lor şi în Sala Mare a ONB la spectacolele noastre".

Hub-ul cultural Promenada Operei a oferit celor prezenţi pe esplanadă o serie de activităţi în aer liber care s-au desfăşurat pe parcursul a 12 ore. Atelierul de pictură şi creaţie costume a atras cca. 70 de cursanţi, în special copii. Peste 650 de persoane au păşit pentru prima dată în clădirea Operei, proiectată de arhitectul Octav Doicescu, în cadrul tururilor ghidate. Atelierul de dezvoltare personală a fost centrul de interes pentru 90 de persoane, în timp ce atelierul "Meseriile viitorului" a provocat curiozitatea a peste 150 de persoane.

Sute de participanţi au ales atelierul de confecţionare păpuşi, iar peste 50 de copii au făcut "Primii paşi de balet" cu prim-balerina Mihaela Soare, un număr similar ajungând "Prima dată la pian" cu pianistul Mădălin Voicu Jr..

Teatrul de păpuşi a atras peste 300 de spectatori, iar spectacolul de teatru „Wasted” de Kae Tempest a fost urmărit cu interes de peste 200 de spectatori. Nu în ultimul rând, cea mai inedită atracţie a Promenadei, balonul cu aer cald, a ridicat în aer la zeci de metri înălţime aproximativ 50 de amatori de senzaţii vizuale neobişnuite.

Publicul prezent la eveniment s-a putut bucura de Gala Extraordinară care a început la ora 21:00, cu participarea orchestrei, a corului şi a ansamblului Operei Naţionale Bucureşti dirijate de Tiberiu Soare. Evenimentul a adus pe scenă pe sopranele Iulia Isaev, Marta Sandu Ofrim, Madeleine Pascu şi Cristina Eremia, mezzosoprana Sorana Negrea, tenorii Daniel Magdal şi Andrei Lazăr, baritonii Cătălin Toropoc, Alexandru Constantin şi Dan Indricău, başii Marius Boloş şi Ion Dimieru, prim-balerinii Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă, Valentin Stoica, Marina Gaspar, dar şi balerinii ansamblului Raluca Jercea şi Ştefan Meşter. Regia a purtat semnătura lui Alexandru Nagy. 

Publicul s-a bucurat de un veritabil regal liric ce a cuprins o suită de capodopere muzicale, dintre care amintim numai câteva dintre ariile şi duetele interpretate: Il ètait une fois à la cour d'Eisenach – din opera "Povestirile lui Hoffmann" de J. Offenbach; Un bel di vedremo - din opera "Madama Butterfly" de G. Puccini; Parigi, o cara – din opera "La traviata" de G. Verdi; Te Deum din opera "Tosca" de G. Puccini. Emoţia şi pasiunea muzicii clasice s-au împletit în paşi de dans şi interpretări solistice de excepţie pe esplanada din faţa primei scene lirice a ţării.

Evenimentul de tradiţie Promenada Operei, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, s-a desfăşurat anul acesta în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" (UNATC), iar intrarea a fost liberă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.