Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), ediţia a XIII-a, va avea loc în perioada 11 şi 17 septembrie. Programul include participarea a peste 170 de poeţi din 27 de ţări de pe patru continente (Albania, Algeria, Austria, Bolivia, Bosnia, Bulgaria, Canada, Croaţia, Cuba, Danemarca, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Maroc, Muntenegru, Peru, Polonia, Portugalia, România, Republica Moldova, Spania, Turcia, Ţările de Jos şi Uruguay).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Organizat de Primăria Capitalei prin Muzeul Naţional al Literaturii Române, Festivalul Internaţional de Poezie de la Bucureşti celebrează în 2023 cea de-a XIII-a ediţie, cea mai ambiţioasă de până acum, reuşită pentru care ţin să le mulţumesc tuturor partenerilor instituţionali ai proiectului, precum şi fiecărui profesionist care şi-a pus energia în realizarea programului din cele şapte zile ale evenimentului. Tema din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti este plasată sub cunoscuta parafrază după Cicero: inter arma silent musae?, un exerciţiu ambiţios de a celebra puterea poeziei şi, in extenso, a literaturii, şi o pledoarie pentru eternitatea muzelor care au puterea de a inspira artele şi cuvântul liber, chiar şi în vremurile tulburi şi dificile de azi, în care, de doi ani de zile, auzim ecoul unui război la frontiera de nord a ţării. Sunt convins că iubitorii de literatură vor găsi în programul divers şi ambiţios momente şi evenimente care să satisfacă toate gusturile, de la cei mai tineri cititori, la cei experimentaţi, de la cei mai severi în aprecieri până la cei pentru care literatura e un modus vivendi sau la cei care acum se pot regăsi în ea”, a declarat Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, organizatorul evenimentului.

Cele şapte zile de festival includ aproape 50 de evenimente, pe teme şi formate diferite: de la întâlniri cu poeţi, lecturi publice, dezbateri, mese rotunde, colocvii, maratoane de poezie sau performance-uri, la spectacole de teatru, proiecţii de filme şi concerte, expoziţii şi evenimente dedicate profesioniştilor - un program amplu şi dens, construit de-a lungul ultimei jumătăţi de an de echipa Muzeului Naţional al Literaturii Române alături de zecile de parteneri ai proiectului: un exerciţiu de estetică relaţională a artelor, un spaţiu de conversaţie şi reflecţie, în cadrul căruia sunt împărtăşite noi perspective, unde scrisul este sărbătorit ca artă, alături de tonalităţile muzicii de jazz, nuanţele şi viziunile picturale sau imersiunea într-un spectacol teatral sau unul cinematografic.

Iubitorii de poezie din capitală sunt aşteptaţi să ia parte la evenimente în cadrul FIPB 2023 în 13 spaţii culturale cunoscute din Bucureşti: Biblioteca Central Universitară „CaroI”, Muzeul Naţional al Literaturii Române – sediul din str. Nicolae Creţulescu 8, Muzeul Naţional al Literaturii Române – sediul din Calea Griviţei 64-66, Cărtureşti Verona, Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, ARCUB, Librăria Kyralina, Muzeul Cotroceni, Institutul Cervantes din Bucureşti, BMB, Casa memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor”, Londohome, Teatrul Dramaturgilor Români.

La ediţia din 2023 a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti organizatorii au reluat un proiect cunoscut şi îndrăgit de iubitorii de poezie: Târgul Naţional al Cărţii de Poezie, eveniment care aduce în prim-plan cele mai recente şi mai importante volume de poezie.

Participarea publicului la evenimentele din cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti este cu acces gratuit. Programul complet al proiectului se regăseşte pe site-ul oficial: www.fipb.ro.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.