Comoara lui Tutankhamon, descoperită intactă în 1922 de un arheolog britanic, va fi expusă pentru şase luni la Grande Hall de la Villette din Paris, din 23 martie. Până la 15 septembrie, 150 de piese excepţionale vor putea fi văzute de public, din acestea 50 nu au părăsit niciodată Egiptul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Howard Carter a găsit indicii care duceau la faptul că Tutankhamon ar fi fost îngropat în Valea Regilor. În 1922, după ani de căutări nereuşite el a descoperit mormântul fabulos al tânărului faraon, pierdut sub nisip. Este vorba despre singurul mormânt regal egiptean regăsit intact, celalalte fiind vandalizate de-a lungul secolelor. 

O comoară de 5.400 de obiecte unele mai frumoase ca celelalte, piese de artizanat extrem de rafinate, adesea ornate cu pietre preţioase şi acoperite cu aur. Este vorba de mobilier, haine, bijuterii, obiecte decorative, statuete şi alte piese ritualice trebuiau să însoţească defunctul în călătoria sa dincolo şi către renaştere. 

Mormântul conţinea tot atâtea obiecte câte încap în sălile Departamentului Antichităţilor Egiptene de la Muzeul Luvru. 

O expoziţie consacrată lui Tutankhamon a fost deja prezentată în 1967 la Petit Palais din Paris (cea mai mică, cu doar 32 de obiecte), expunere care a atras peste 1,2 milioane de vizitatori. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.