Mai mult de 1.000 de păpuşi în costume populare şi de epocă din colecţia Asociaţiei „Muzeul Jucăriilor” pot fi admirate la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada iulie - septembrie 2022, fiind cea mai mare colecţie de acest fel prezentată până acum publicului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre acestea se numără 200 de piese în costume populare româneşti realizate la „Arta Crişana” şi la alte cooperative din România în perioada 1960-1980.

Alte 800 de păpuşi îmbrăcate în costume populare tradiţionale şi de epocă din Germania, Franţa, Italia, Spania, Belgia şi Olanda completează proiectul expoziţional.

Păpuşile în costume populare sau „Păpuşile folclorice”, cum erau numite în pliantele de prezentare din epocă, prezintă la scară redusă, elemente de port caracteristice diferitelor regiuni din ţară, păstrând, cu toată stilizarea necesară, linia şi motivele decorative specifice. Aceste obiecte erau dăruite copiilor sau cel mai adesea, erau folosite ca elemente decorative.

Conform unui pliant din anii '60, „păpuşile îmbrăcate în costume naţionale inspirate din tezaurul folcloric al poporului român, reprezintă bibelouri lucrate cu pricepere şi măiestrie, având rolul de a înfrumuseţa interiorul locuinţelor şi contribuie totodată la cunoaştere portului popular din diferite regiuni ale ţării.” Sobrietăţii cromatice şi eleganţei liniei costumelor populare din nordul Moldovei, li se adaugă policromia şi vioiciunea costumelor maramureşene şi oşeneşti, fineţea costumelor olteneşti, somptuozitatea costumelor argeşene şi bănăţene, cât şi eleganţa şi rafinamentul costumelor din Transilvania.

Proiectul expoziţional este completat de planşe cu cataloage de prezentare din epocă ale acestor păpuşi.

Expoziţia va putea fi vizitată la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, Bucureşti, de miercuri până duminică, între orele 10ꓽ00 - 18ꓽ00.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.