Expoziţia „Lumina din Umbre”, semnată de artistele Galina Vieru şi Natalia Yampolskaia, ambele din Republica Moldova, va putea fi vizitată, în perioada 2 - 30 aprilie, la sediul Institutului Cultural Român din Aleea Alexandru nr. 38. Vernisajul va avea loc în 2 aprilie, ora 18.30, în prezenţa criticului de artă Marius Tiţa şi a curatoarei Lucia Dobrotoc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Duetul cromatic este o continuare a proiectului „Lumile femeii”, prezentat publicului în 2023 la Guvernul Republicii Moldova şi la Viena, la sediul ONU şi la reprezentanţa ICR din capitala Austriei.

"Prin colaborare cu ICR, acest duet cromatic îşi propune să construiască noi poduri culturale peste Prut, povestind prin artă despre universul interior al femeilor dintr-o ţară aflată între un război ce se extinde şi Europa spre care aspiră. Contrastele şi pericolele secolului XXI modelează constant fiinţa umană, iar arta rămâne acea libertate unică de a fi vocal într-o realitate din ce în ce mai sumbră. Acest proiect vrea să expună pe simeze gândurile, trăirile, dorinţele, aspiraţiile, dorurile aşternute pe pânză, căci ele povestesc lumii despre esenţa feminină. Despre aluatul din care e plămădită fiinţa ce dăruie viaţă şi constant se luptă pentru ea. Femeia poate aduce schimbare. Ea a fost locomotiva care în timp a pornit drumul european al Republicii Moldova. Proiectul cuprinde o serie de lucrări dedicate şi femeilor din diaspora, care prin curajul lor au adus bunăstare în familii şi democraţia la noi acasă. Proiectul artistic Lumile femeii e despre profunzimea sufletului feminin", spun Galina Vieru şi Natalia Yampolskaia. 

Galina Vieru este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Arte Plastice şi Design şi studiile de masterat în acelaşi domeniu, la Chişinău, în 2006. A activat în calitate de lector universitar şi profesor de arte în mai multe instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova. Până în acest moment a vernisat 22 de expoziţii personale de pictură, cele mai reprezentative fiind „Cerul casei mele” (Sala Palatului, Bucureşti, 2014), „Albastrul meu etern” (Biblioteca Naţională din Chişinău, 2021), „Podoaba veşniciei” (Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie a Naturii din Chişinău, iunie - decembrie 2022). A expus lucrări în multiple proiecte expoziţionale de grup în străinătate, unul dintre ele fiind expoziţia a trei artişti din Republica Moldova la Consiliul Europei de la Strasbourg cu genericul „Oraşele europene” (octombrie 2022). A participat la peste 20 de simpozioane internaţionale de artă din ţări precum România, Ucraina, Serbia, Franţa şi Republica Moldova, cel mai recent fiind Simpozionul Internaţional de Artă „Eskişehir” din Turcia (septembrie 2022). Are lucrări în colecţii private în state precum SUA, Canada, Germania, Franţa, Italia, Portugalia, Elveţia, România, Ucraina, Republica Moldova, Polonia, China, Serbia, Austria etc. Galina Vieru practică pictura de şevalet, tehnica preferată în prezent fiind pictura în ulei. Publică sistematic versuri în publicaţii naţionale şi internaţionale, fiindu-i reproduse ca ilustraţii propriile lucrări de pictură şi grafică. A editat un volum de versuri şi a ilustrat mai multe cărţi de versuri şi pentru copii.

Natalia Yampolskaia este conferenţiar, profesor asociat în Arte plastice la Colegiul Superior de Artă, membră a Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova. A absolvit Colegiul de Artă din Tighina cu diplomă în Pictură şi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău cu diplomă în Arte Decorative (Master). Natalia Yampolskaia este unul dintre artiştii renumiţi ai Moldovei, având o activitate expoziţională internaţională activă, cu participări la numeroase expoziţii colective. Lucrările ei au fost expuse în Germania, Austria, Franţa, Ungaria, Rusia, Ucraina, Republica Moldova, România, Bulgaria, Turcia, Albania. Printre expoziţii putem menţiona expoziţia internaţională de artă contemporană „Imnul Independenţei” (Konya Turcia, 2022); expoziţia internaţională „ Allers-Retours” (Franţa, Le Havre 2022); expoziţia „Oraşe europene” (Consiliul Europei, Strasbourg, Franţa 2022); expoziţia „Lumile Femeiiˮ (Guvernul Republicii Moldova 2023). Între anii 2019-2023, în Republica Moldova au avut loc expoziţiile personale ale artistеi: „Labirinturi de reflecţii”, „Atingeri de viaţă”, „Gustul pentru viaţă”. Natalia Yampolskaia lucrează în tehnici de pictură în ulei şi acril, precum şi tehnici de artă decorativă: pâslă şi batik. Natalia Yampolskaia a obţinut mai multe premii, precum: locul al III-lea pentru compoziţie textilă la expoziţie- Concurs „Cupa Rusiei” (Moscova, Rusia 2019); locul I la Concursul internaţional de artă decorativă „Art-Amur” (Rusia, 2020); diploma de distincţie din partea juriului expoziţiei - concurs al Bienalei Centrul Expoziţional „Artă Decorativă” C. Brâncuşi (Chişinău, 2022) etc. Picturile sale se află în colecţii private din Republica Moldova şi din străinătate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.