Lucrări de artă modernă şi din colecţia magnatului Edwin L. Cox au fost licitate joi la Christie’s, iar totalul vânzării a fost de 751,9 milioane de dolari, cu opere de Vincent Van Gogh şi Andy Warhol vedete ale serii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rata de adjudecare a fost de 95%, cu 77 de loturi din 81 vândute.

Colecţia Cox a depăşit estimările de 178,6 milioane de dolari, cu un total generat de 332 de milioane. Vânzarea lucrărilor de artă din secolul 20 a depăşit de asemenea aprecierea iniţială de 324,3 milioane de dolari, înregistrând un total de 419,9 milioane de dolari.

În licitaţia care a durat trei ore şi jumătate, au fost vândute lucrări impresioniste din colecţia Cox care, de 50 de ani, nu au mai fost văzute în public.

Pictura din colecţia Cox care a fost vândută pentru cel mai mare preţ joi seară a fost „Cabanes de bois parmi les oliviers et cyprès” (1889) a lui Van Gogh. Estimat că va atinge un preţ de 40 de milioane de dolari, lucrarea - licitată de nouă persoane de la New York, Londra şi Hong Kong - a ajuns la 62 de milioane de dolari. Însă suma finală de adjudecare a fost de 71 de milioane de dolari, oferită de un licitator aflat în sală.

Acelaşi cumpărător a câştigat o altă lucrare a maestrului neerlandez, „Meules de blé” (1888), cu 35 de milioane de dolari.

„Jeune homme au bleuet” (1889) a lui Van Gogh a fost licitată intens între doi ofertanţi, preţul final fiind de 46,7 milioane de dolari, de nouă ori mai mult decât estimarea.

O altă vânzare importantă a fost a tabloului „Jeune homme a sa fenetre” (1876), de Gustave Caillebotte, adjudecată contra sumei de 53 de milioane de dolari către J. Paul Getty Museum din os Angeles. Rezultatul reprezintă un record pentru artistul francez.

Lucrarea care a fost vândută la cel mai mare preţ în a doua parte a serii a fost portetul realizat de Andy Warhol lui Jean Michel Basquiat în 1982. El aparţinea colecţiei lui Peter Brant. Prin telefon, tabloul a fost vândut pentru 40 de milioane de dolari, dublu faţă de estimare.

Un alt lot important a fost o lucrare abstractă a lui Cy Twombly din 1961, scoasă pentru prima dată la vânzare într-o licitaţie, care a fost adjudecată contra sumei de 32 de milioane de dolari.

Un tablou de dimensiuni mari al lui Ed Ruscha, intitulat „Ripe” (1967), a fost vândut pentru 20 milioane de dolari.

Portretul realizat de Warhol pugilistului Muhammad Ali şi semnat de acesta a depăşit aşteptările de mai mult de patru ori faţă de estimare, fiind vândut pentru 18 milioane de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.